10 éve legkedvesebb barátom rákbeteg lett. Segíteni akartam minden tőlem telhető módon, hogy túlélje ezt a szörnyűséget. Ekkor már sokféle rákellenes készítmény volt forgalomban, amelyekről minden információt elolvastam. A „ Járóföld” c. újság 2004. II. évf. 8. számában „HOMOKTÖVIS: egy új gyógynövény esélyei”, a 11. számban pedig „Gyógyító homoktövis” címmel jelent meg részletes leírás, amely szerint a homoktövist (Hyppophaé rhamnoides) az ősi Kínában értékesebb gyógynövénynek tartották a ginsengnél. A gyógyító növények királynőjének nevezték.

Száznál több biológiailag aktív komponense különösen eredményes a gyógyászatban. Immunjavító, vérnyomáscsökkentő, rendkívül hasznos égési sebek gyógyítására. Hatásos a röntgen- és a radioaktív sugárzás által okozott károsodások ellen is. Látványosan javítja a máj működését, csökkenti a prosztata megnagyobbodását, a zsírszövetből szabadítja fel az energiát, ezáltal fogyaszt is. Hatásos a máj betegségei ellen, gátolja a hajhullást. Többféle daganat elleni hatása bizonyított.

A fentiek hatására elhatároztam, hogy szerzek egy ilyen növényt. De honnan? A véletlen folytán kiderült, hogy tőlünk alig három km-re egy ismerős házaspár kertje tele van homoktövisbokrokkal, amelyek sárga bogyós gyümölcse szeptember lévén éppen érett állapotban volt. Szívesen megengedték, hogy szedjünk a termésből, amennyit akarunk. A bogyók levét gyümölcscentrifugával kipréseltük, 2 dl-es műanyag flakonokba öntöttük, hogy lefagyasztva tárolni lehessen. Sajnos végső stádiumban lévő barátunkat megmenteni már nem lehetett. De a homoktövis fogyasztása segített neki a kemoterápia elviselésében. Nem hullott ki a haja, az utolsó hetekig volt étvágya és megfelelő erőnléte.

Barátaink elmondták, hogyan került kertjükbe a növény. Kijevben tanuló rokonuk Szibériából származó töveket szerzett, amelyeket hazajőve elültetett a kertjében. Ezek sarjhajtásaiból kaptak barátaink, mi pedig tőlük kaptunk néhány tövet. Ezeket még az év őszén elültettük a mi kertünkbe. Két év múlva már termést hoztak.

A növény akár 3-4 m magasra is megnövő tövises bokor. Kétlaki, termős és porzós egyedei vannak. Fénykedvelő, ezért köztesként nem telepíthető. Fagytűrő, Szibériában a -40 fokot is károsodás nélkül elviseli. Közepes vízigényű, a mészszegény talajt kedveli, de homokon is megél. Gyökérrendszere viszonylag sekélyen helyezkedik el, amelyekből állandóan új hajtásokat hoz, és ha nem irtjuk, rövid idő alatt nagy területen elszaporodik. Ma már könnyebb beszerezni, mert szinte minden nagyobb kertészet árulja.

A sárga, közel borsónagyságú bogyók tömötten a tövisek között fejlődnek, ezért szedésük csak kézzel történhet, és bizony a tövisek szúrását is el kell viselni. Nem véletlenül drágák a belőle készített termékek. Mi a préseléssel nyert levet jégkockatartóba öntjük, és egy-egy kockát vízben feloldva isszuk. A bogyók leve kissé olajos, enyhén édes, de igen magas C-vitamin tartalma miatt savanykás is. Nagyon finom mézzel édesítve. A préselés után visszamaradó mag és a burok müzlibe keverve növeli annak tápértékét.
A fent idézett írások szerint a homoktövist dr. Guoth János állatorvos-természetgyógyász kezdte kutatni, majd a növény termesztésére és a különböző termékek gyártására és forgalmazására céget alapított Törökbálinton.

Én és a családom azóta is rendszeres homoktövis-fogyasztók vagyunk, és ezt ajánlom mindenkinek, főleg most, hogy kezdődik mindenféle pollenallergia-szezon!