"A kis herceg szemmel kísérte, hogyan jelenik meg rajta egy óriási bimbó, és sejtette, hogy csodálatos tünemény fog kibontakozni belőle."

Amikor kertet tervezünk, nem csak magunkra gondolunk, szűkebb és tágabb családunknak is otthon kell magát éreznie benne. Így otthona, „játszótere” és jó levegőt biztosító közege ez gyermekeinknek is. Nem mindegy tehát, milyen növénykultúrákkal, milyen kialakításokkal találkozik gyermekünk, miközben felnő. Ezer ötlet kavarog ilyenkor bennünk. A legerősebbek azok, amelyek eszünkbe juttatják gyermekkorunk kertjét, ahol fölnőttünk.

Milyennek is szerettük volna látni gyermekkorunkban a kertünket? Elsősorban vadregényesnek, kellő védettséget nyújtó zugokkal telinek, ahova el lehet bújni, lehet igazi kis gyermekbirodalmat építeni. Ugyanakkor utáltuk a szúrós, és mindenféle ragadós nedvet ontó ágas-bogas cserjéket, a hasadó fákat, amelyekre nem másztunk fel, mert tudtuk: könnyen törik.

Szülőként érdemes átgondolni, hogy a kert nemcsak a játék, a kikapcsolódás, hanem a nevelés, tudásgyarapítás helyszíne is lehet. Egy hely otthon, ahol harmonikus térben tudunk valamit továbbadni utódainknak. Tudást, ötleteket, értékrendet. Ezért jó a kisgyermekes családoknak olyan növényeket és kialakításokat előtérbe helyezni, amelyek a díszítő funkciókon túl segítenek egy család mindennapjaiban. 

A mérgező növényeket teljesen távolítsuk el, és semmiképpen se ültessünk ilyeneket. Új növény telepítésekor erről mindenképpen győződjünk meg, mert amíg az állatok ösztönösen megérzik, ha valami mérgező, a gyerekek mindent megfognak, szájukba vesznek, ami mutatós vagy finom.
 

Olyan fát - ami ugye azért van, hogy felmásszunk rá – semmikképpen ne ültessünk, amely könnyen törik! Ezek sokszor gyors növekedést ígérnek, ezért csábítóak lehetnek, de a biztonság az első. Már a fajta kiválasztásánál előzzük meg a nemkívánatos baleseteket! Válogassunk össze látványos fákat, cserjéket és egyéves kultúrákat. Ilyen például az egyszerű és garantált sikerrel kecsegtető futóbab!
 

Kerti tó építése is sokak fejében megfordulhat, de kisgyermekes családba nem ajánlatos, mert a nem lépcsőzetes kialakítású, hirtelen mélyülő, csúszós-nyálkás falú tó könnyen tragédia forrása lehet.

Rendkívül fontos a tervezésnél, hogy az édesanya folyamatosan szemmel tudja tartani a gyerek(ek)et, pl. a konyhaablakból. A gyerekek nagyon találékonyak, kreatívak, bármiből tudnak életveszélyes helyzetet teremteni. Ha a konyhából figyeljük őket, akkor nyilván nem célszerű az ablak alá olyan növényeket ültetni, melyek magas növekedésük miatt idővel elveszik a kilátást.

Gyermekünkkel együtt tudjuk elvetni a magokat, végigkövetni a növény fejlődését a csírázástól a termés leszedéséig. A tulipánhagymákat is érdemes együtt elültetni, hogy a gyerek megtanulja, lássa, hogyan, mennyi türelemmel, várakozással jön létre egy működő kert.

Szintén kevés odafigyelést igényel a málna. Bár a telepítéskor legyünk vele határozottak, és ne engedjük, hogy a sarjhajtásai segítségével elhódítsa kertünk nagy részét a többi növény elől. Virágágyásunknál ne csak a készen kapható, előre felnevelt, műanyagcserépbe szorított egynyárikat ültessük, hanem közösen vessünk tasakolt virágmagot. Ha ezzel a szemlélettel tervezgetjük és gyarapítjuk kertünket, hamar rákapunk az ízére, és a gyerekeknek is sok örömöt szerzünk.

Íme néhány kerülendő, és néhány nagyon is gyerekbarát növény:

Mérgező növények:
- tiszafa
- nehézszagú boróka
- ricinus
- hóbogyó
Szúrós fajok:
- borbolyák
- tűztövisek
- télálló medvetalpkaktusz
- homoktövis
- magyal
Könnyen törő fák:
- fűzfa
- nyírfa
- nyárfa
- bálványfa
- szivarfa
Gyermekbarát kialakításokhoz:
- málna
- futóbab
- veres som
- csavartmogyoró
- menta
- büdöske
- vadgesztenye
- cseresznye
- juhar