Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

December 13-a az egyik legérdekesebb nap az év folyamán: egyrészt Szent Lúcia (Luca) ünnepe, akinek neve a "lux"=fény szóból ered, nem csoda hát, hogy a szembetegek és a vakok védőszentje. Másrészt viszont a Gergely-naptár bevezetése előtt ez volt a téli napforduló napja, amikor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka, azaz a sötétség, amikor a gonosz szellemek és a boszorkányok kedvükre dorbézolhatnak.

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik. Ráadásul idén egybeesik az időjós Medárd-nappal, amikor is ha esik, negyven napig esik, de ha süt a nap, 40 napig jó idő lesz és édes lesz a bor. Most úgy tűnik, az utóbbi a valószínűbb...

Április - Szent György hava

17. hét

- április 21. (Konrád) Húsvéthétfő: A locsolás, a hímes tojás ajándékozásának ideje. Mindkettő ősi termékenységvarázslásra vezethető vissza. A tojás ezen kívül Jézus újjászületését, piros színe a vérét jelképezi.

A locsolók a lányokat a patakhoz, folyóhoz, kúthoz vitték, és ott vagy megmártották őket, vagy vödörszám öntötték rájuk a vizet. De csak délig, utána már nem volt illendő.

Jutalmuk hímes tojás volt: a kisfiúknak hagymahéjban festett, a férfiaknak sokszor szöveges.

- április 22. (Csilla): Húsvétkedd, a visszalocsolás napja volt. A lányok két oldalról végigállták az utat, ezért a legények nem mertek arra menni dolgozni, inkább a kerten át szöktek ki a mezőre. Aki mégis az utcára keveredett, pórul járt.

- április 24. (György): Sárkányölő Szent György napján hajtották ki először az állatokat, mert a fű már elég nagy a legeltetéshez.
Gonoszjáró nap is, ezért a kerítésre, ajtóra tüskés ágakat tesznek, hogy a boszorkányokat távol tartsák.

Féregűző nap: kitakarítják a lakást, az istállót. A falubeliek körbejárják a földjeiket, megfürdetik az állatokat.
Ilyenkor kell vetni a salátát, krumplit, kerti virágokat.
Ha Szent György nap előtt megszólal a béka, nem lesz eső a nyáron; a mennydörgés a bő termés előjelzője.

- április 25. (Márk): A kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A megszentelt búzaszálakat gonoszűzésre használják.
Ha ezen a napon pacsirta, fürj vagy béka szól a búzából, az jó termést ígér.
Ha a fülemüle hallgat, változékony lesz a tavasz, ha énekel, szép idő lesz.

"Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

A néphagyomány szerint a december 13-ra eső nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az ajtóba, ablakokba fokhagymafüzért raktak, hogy elűzze az ártó szellemeket, boszorkányokat.

fokhagymakoszoru.jpg

3 éve ültettem egy tő pünkösdi rózsát. Eddig nem hozott virágot, meg is fenyegettem, hogy kihajítom, ha így folytatja. Vagy tényleg megérezte, hogy nem vicceltem, és nem akart a komposztba kerülni, vagy csak a csillagok állása volt kedvező, mert olyan gyönyörűen virágzik, hogy teljesen elérzékenyültem.

 

A pünkösdi rózsa valójában nem is rózsa (bár az illata emlékeztet a rózsáéra), a bazsarózsafélék családjába tartozik. Magyarországon őshonos fajtája a Pécs környékén élő bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. Banatica).

A néphagyomány az élet megújulását ünnepli pünkösdkor. A lányok mosdóvizébe pünkösdirózsa-szirmokat szórtak, a legények pünkösdi rózsát vittek szívszerelmük ablakába. A lányok koszorút fontak a szeretett legénynek. 

Én meg csak szedek egy hatalmas csokorral és vázába teszem, hadd élvezzük a szobában is bódító illatát!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek