Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, az ünnep a húsvétot követő 50. napon kezdődik. Ráadásul idén egybeesik az időjós Medárd-nappal, amikor is ha esik, negyven napig esik, de ha süt a nap, 40 napig jó idő lesz és édes lesz a bor. Most úgy tűnik, az utóbbi a valószínűbb...

3 éve ültettem egy tő pünkösdi rózsát. Eddig nem hozott virágot, meg is fenyegettem, hogy kihajítom, ha így folytatja. Vagy tényleg megérezte, hogy nem vicceltem, és nem akart a komposztba kerülni, vagy csak a csillagok állása volt kedvező, mert olyan gyönyörűen virágzik, hogy teljesen elérzékenyültem.

 

A pünkösdi rózsa valójában nem is rózsa (bár az illata emlékeztet a rózsáéra), a bazsarózsafélék családjába tartozik. Magyarországon őshonos fajtája a Pécs környékén élő bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. Banatica).

A néphagyomány az élet megújulását ünnepli pünkösdkor. A lányok mosdóvizébe pünkösdirózsa-szirmokat szórtak, a legények pünkösdi rózsát vittek szívszerelmük ablakába. A lányok koszorút fontak a szeretett legénynek. 

Én meg csak szedek egy hatalmas csokorral és vázába teszem, hadd élvezzük a szobában is bódító illatát!

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek