Május végén virágzik a sokak által kedvelt fekete bodza. Illatos, ehető virágait egy-egy kiránduláson begyűjthetjük, de ügyeljünk arra, hogy ne az út mellől szedjük, mert a bodzavirágot mosatlanul kell felhasználni. Készíthetünk belőle szörpöt vagy bort, de kisüthetjük palacsintatésztában is. A szárított bodzavirágból teát készíthetünk. Virágpor-allergiások inkább ne fogyasszák. Beérett bogyójából lekvárt főzhetünk, de textilfestéshez is kiváló alapanyag.

bodza3.jpg

A bodza gyógyhatása régóta ismert. Tartalmaz folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, A-, B-, és C-vitamint, ez utóbbiból kétszer annyit, mint a különböző citrusfélék. Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

 

Végül a saját, jól bevált bodzaszörpreceptem:
Hozzávalók:
- 20 nagy, virágporral teli bodzavirág
- 5 l hideg víz
- 3 kg cukor
- 5 megmosott citrom felkarikázva
A hozzávalókat egy nagy edénybe teszem, majd 2 napig állni hagyom. Utána a szirupot leszűröm, és tiszta üvegekbe töltöm. A hűtőben hetekig eláll. A bodzalében ázott citromkarikákat jóízűen elfogyasztom.