A szulákfélék családjába tartozó, kedvesen hangzó aranka (Cuscuta)bizony közel sem olyan ártatlan, mint az első hallásra tűnhet. Apró aranysárga virágai és hajszálvékony szárának színéről kapta becéző nevét (arany+ka). Népies nevei azonban sokkal többet elárulnak igazi énjéről: fonalfűnyűg, görényfű, herefen, herefojtó, köszvényfű, lucernakosz – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

aranka herefojtó élősködő gyomnövény
Közönséges aranka

 

A filigrán kis növény magja a talajban csírázik, majd szára a fény felé törve addig tekeredik-csavarodik, mígnem megtalálja megfelelő támaszát. Nem bajlódik levelek növesztésével, ahogy megfelelő gazdanövényt talál, szépen rácsavarodik és kiszívja belőle a táplálékot. Ezt az adott növény aztán vagy túléli, vagy nem, inkább az utóbbi.

A közönséges aranka nem nagyon válogat, leginkább vadon élő növényeket támad.

A legtöbb faj nevében hordozza, mely növényekre jelent komoly veszélyt. A lenfojtó aranka (Cuscuta epilinum Weihe) leginkább a lenvetésben tesz kárt, de nem veti meg a lucernát és a lóherét sem, akárcsak a herefojtó (Cuscuta trifolii Bab.) és az illatos vagy más néven nagy aranka (Cuscuta campestris Yuncker, syn.: Cuscuta arvensis Beyr.).

A kakukkfűfojtó aranka (Cuscuta epithymum /L./ L.) a lucernán kívül főként fűféléken élősködik, a komlóképű (C. lupuliformis)és a nádfojtó aranka (C. australis) neve is jól mutatja, mely növényekre jelent komoly veszélyt.

aranka herefojtó élősködő gyomnövény
Kakukkfűfojtó aranka

Irtása nem egyszerű feladat. Általában azt javasolják, hogy az arankával fertőzött foltot és körülötte 1 m-nyi sávot fel kell kapálni, szalmával beterteni és meggyújtani. A másik lehetőség pl. herés területen a kaszálás, amiután a felületet földdel vagy lótrágyával jó vastagon (kb. 30 cm) beborítják. 3-4 hét elteltével ezt a réteget eltávolítják, a lóhere újra kinő, az aranka viszont kipusztul. A legolcsóbb módszer pedig az, ha a kikapált gyomot jó mélyen a földbe temetjük.

Abban azért reménykedhetünk, hogy az Arankák nem örökölték e gyilkos hajlamot...

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!