Másképp kezdődött az idei tavasz, mint ahogy azt legtöbbünk várta. Most, hogy már minden bizonnyal mögöttünk vannak a télies napok, hirtelen megsokasodtak az eddig kényszerűen halogatott kerti munkák. A kertészkedési szezon kezdetén szokásos palántázás, trágyázás, metszés mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kerti növényeknek is időbe telik, amíg elfelejtik a márciusi hideg, csapadékos időszakot.

obi-ipp-7.jpeg

A szokatlanul alacsony hőmérséklet, a folyamatos borús idő miatti fényhiány erősen lerontotta növényeink állapotát. Ezt tápoldatokkal, műtrágyával, szerves trágyával lehet ellensúlyozni. Ha valaki ezt a borongós, esős időben tette meg, nem a legjobb időszakot választotta, mert rossz időben a tápanyagok is kevésbé hasznosulnak. Érdemes még egy kis külső segítséget adni a növények fejlődéséhez.

obi-ipp.jpeg

A növények megerősítése azért is fontos, mert egyes kártevők – elsősorban a szívókártevők, pl. levéltetvek, atkák – a legyengült növényeket könnyebben megtámadják, és azokban nagyobb kárt okoznak. A csapadékos időjárás a gombabetegségek – levélfodrosodás, foltbetegségek, peronoszpórák stb. – terjedésének kedvezett, így fel kell készülni ezek megjelenésére és a védekezésre.

A túlzott csapadék és a fényhiány hatására sok növény megnyúlik, gyenge, úgynevezett etiolált hajtásokat fejleszt. Az ilyen hajtásokat a legjobb lemetszeni, mert később, szárazabb időszakban problémát okozhatnak.

obi-ipp-9.jpeg

Aki kerti gyapjútakarót, háncstakarót vagy fóliát használt, hogy a haszonnövényeket megvédje a hidegtől, remélhetőleg már eltávolította ezeket, mert az ilyen védőrétegek alatt hamar felkúszhat a hőmérséklet akár 25°C-ig is.

obi-ipp-10.jpeg

További hasznos tanácsokhoz ajánljuk a poszt szakmai partnere, az OBI kerti kisokosát.