A mangónak rengeteg jó tulajdonsága van és egy rossz.

Van benne temérdek vitamin (A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin), akadnak ásványi anyagok (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma emésztésserkentő.

A mangó (Mangifera) egyébként a szömörcefélék családjába tartozó, édes ízű egzotikus gyümölcs. A mangófát több mint 4000 éve termesztik, ez az indiaiak szent fája, és gyümölcse a szerelem szimbóluma is egyes távol-keleti országokban, ahol esküvőkön fogyasztják, a bőséges gyermekáldás megtámogatásaként. Családjába tartozó haszonnövények a kesu és pisztácia. Rokona a parkokban gyakori ecetfa (Rhus hirta), és az ősszel gyönyörű színekben virító cserszömörce is.

Termése tojásdad alakú, húsának erőteljes sárga színe van. A mangó közepén egy darab óriási, lapos mag van. De tényleg óriási! Néhány napos szikkasztás után meg lehet próbálkozni a mag elültetésével, többeknek sikerült már kis fácskát is nevelni belőle. Télre ugyan be kell vinni, mert a kemény fagyokat nem bírja, de egyébként igénytelenebb, mint a citrusfélék. Kártevői sem ismertek, bár levéltetű megtámadhatja.

A mangó húsát ajánlják rákhoz és lazachúshoz, sonkához, de készíthetünk belőle, kompótot, lekvárt, sőt fagyit is. Leggyakrabban gyümölcssalátákba keverve szokták fogyasztani, de lehet aszalni is. Állítólag a mangóméz is kiváló.

Ja, és hogy mi a rossz tulajdonsága? Pocsékul émelyítő íze van. Nem szeretem…

Forrás itt, további érdekességek itt.