A mandula (Prunus dulcis) Nyugat-Ázsiában honos, a rómaiak terjesztették el Európában, így nálunk is, és bár nem lettünk soha mandulatermesztő nagyhatalom, mégis szerves része lett a népi életnek és konyhaművészetünknek. Például az ismert népdalban is szerepel:

"Tisza partján mandulafa virágzik
A virágja vízbe hull és elázik
Teremjen a mandulafa mandulát, mandulát
Songorádon nevelik a szép leányt."

Bár itt meg kell jegyezni, hogy hazánk legfontosabb mandulatermő területei nem a Tisza partján találhatók, hanem inkább a védett, déli domboldalakon, ahol az éghajlat már-már mediterrán, például Baranya megyében.

 

Kora tavasszal nyílnak gyönyörű rózsaszín virágai. A meleget szereti, a talajjal szemben nem túl igényes. A fagyokat viszont nem tűri, és betegségek, kártevők is gyakran támadják meg: fő ellenségei a monília, a pajzs- és a levéltetű, a kéregmoly.

A mandula nagyon egészséges, több táplálkozástudományi szakértő is ajánlja, hogy naponta fogyasszunk el 10 szem mandulát a benne található értékes anyagokért. Többek között fehérjét, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, szénhidrátokat és ásványi anyagokat (K, Ca, Mg, Fe, P) tartalmaz.

A mandula változata a keserű mandula, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas: egyrészt nagyon keserű, másrészt mérgező, nagy mennyiségben fogyasztva akár halálos is lehet, krimik gyakori „szereplője”. Viszont a keserű mandula jelentősége igen nagy, a belőle sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja fel. Egyszerűen minden cseppje aranyat ér, hiszen bármely bőrtípust puhává varázsol, megfiatalít, rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz.

A mandulatejről olvastam egy-két helyen, hogy ideális növényi tejhelyettesítő. Hát, erre nehéz bármit is mondani... Az általam is ismert mandulatejjel én ugyan nem készítenék rántást mondjuk a spenóthoz, de senkit nem akarok lebeszélni semmiről.

Mandulatej
Hozzávalók:
• 1 liter víz
• 100 g héj nélküli mandula
• 2 ek méz
• 1 csipet só

A héjas mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük, így könnyen tisztíthatók a szemek. A mandulát ezután finom porrá törjük, lehet mozsárban, én kávédarálóval szoktam. Ehhez a tapasztalataim szerint nem jó a konyhai aprító, mert az csak ledarálja a mandulát, de nem elég finomra. A hozzávalókat ezután összeturmixoljuk, hogy finom, tejszerű anyagot kapjunk. Hűtőben akár egy hétig is eltartható, de mivel a mandula szemcséi leülepednek, ezért fogyasztás előtt mindig rázzuk fel. Finom, egészséges itóka.

További érdekességek és termesztési tanácsok itt.