Remélem, nem hibádzott szomszédomnak az a pár birsalma, amelyeket kertünkbe átnyúló fájáról lecsentem. Ha ehhez hozzávesszük, ami ideát lehullott, akkor kétkilónyit is kitett a zsákmány. Egy darabig a konyhaszekrény tetején díszelegtek, azután több birsalmaleves is készült belőlük. Azt hiszem, a libatöltelékbe is jutott. Sajnos elfogyott. A hétvégén láttam a piacon sokkal satnyábbakat, de a bevásárlócédulán nem szerepelt, így nálunk vége a birsszezonnak.

A lopott gyümölcs nem mindig finom.jpgA lopott gyümölcs nem mindig finom

A napokban egy kertben egy fügefával bíbelődtem, amikor a tulajdonos megkért, ha már előkerült a metszőolló. szabadítsam meg a mogorva szomszédjától – akivel beszélni sem lehet – átlógó vadmeggyágaktól.

Mi köti össze a birsalmát a vadmeggyel? Mindkettő a szomszédé, onnét nő az árnyék vagy potyog a csemege. Kérdés ilyenkor, mit mond a szomszédjog, szabad-e eszegetni vagy éppen metszeni?

Mielőtt előkerül az olló, jobb megbeszélni, mit lehet levágni.jpgMielőtt előkerül az olló, jobb megbeszélni, mit lehet levágni

Sok elmérgesedett szomszédviszonyért felelősek a növények, pedig a Polgári Törvénykönyv tartalmaz általános leírásokat, iránymutatásokat a szomszédjogokról. Ha az írott vagy a szokásjogot nézzük, patthelyzet is lehet, hiszen elvileg a közös kerítéstől 3 méteres távolságon belül valamilyen szintű egyeztetéssel lehet (kellene) a növényeket a telepíteni, nevelgetni.

Most még kicsit, de néhény év múlva.....jpgMost még kicsik, de néhány év múlva...

Az áthajló faág gyümölcse azt illeti, ahol a fa gyökere van, vagyis akkor szedhető le vagy a földről fel, ha erre a tulaj nem tart igényt, vagy urambocsá’! engedélyt ad. A határidőkről nincs szó a Ptk-ban. Ilyenkor a kertészeti gyakorlatra lehet hivatkozni. Kimondható talán az az általános elv, hogy a héjas gyümölcsök kivételével 24 óra elég kell, hogy legyen a szomszédnak tulajdonosi jogai érvényesítésére. Az már más kérdés, hogy egzakt módon ki figyeli a gyümölcs lepottyanási idejét, és milyen módon jut hozzá a szomszéd a más kertjében landoló terméséhez. A birsügyemben mentség lehet, hogy szomszédommal korábban megegyeztem, hogy az áthajló ágak szakszerű metszését magamra vállalom. Van belőlük elég, úgyhogy azt gondolom, ezért a munkáért két kiló birssel nem vagyok túlfizetve.

Ha veszélyben a ház előkerülhet a metszőolló.jpgHa veszélyben a ház, előkerülhet a metszőolló

Az áthajló ágak ügyét is hasonló elven ítéli meg a jog. Szabadon nem kaszabolható, viszont ha valamilyen épkézláb okot tud felhozni az ember, például a túlzó árnyékolást, a ház falának karistolását, a lehulló levelek eresztömítését, a kellemetlen terméspotyogást, akkor bizonyíthatóan fel kell szólítani a szomszédot az ágak eltávolítására. Ha ez nem történik meg, akkor jöhet a fűrész, olló. Ettől persze nem erősödik a barátság, de legalább a bíróság előtt nem lehet megtámadni a kezdeményezőt.

Nem szóltam az igazi megoldásról: a megbeszélésről és toleranciáról.