Az állandó helyszűkével küszködő városi hobbikertésznek nagy csapás, ha birodalmát házi kedvencekkel is meg kell osztani. Az ebekkel egyszerűbb a helyzet: legtöbbjüknek egy kerítés vagy kennel megálljt parancsol. A macskák viszont amolyan 3D-s jószágok, nemcsak a talajon szaladgálnak, ügyesen másznak fára, kerítésre, őket sokkal nehezebben lehet kordába kényszeríteni.

CIRMOS másolata.JPG

Ugyanakkor a macskák mellett szól, hogy egy kis illatos pisi, kevéske kaka mellett kevesebb pusztítást végeznek a kertben, mint az ebek. Ezért meg is érdemlik, hogy kedveskedjünk nekik. Persze ez inkább csak a saját macskával rendelkezőknek ajánlható, mert a macskamenta (Nepeta cataria) sikeres telepítése után hamar megtelhet a kerti zug a környék narkós macskáival. Viszont saját macskánknak örömet okozunk vele, ha a kert valamelyik sarkában él egy ilyen.

aranyos_allat_napsutes_9.jpg

A növényben képződő illatos olaj egyes macskáknak valóságos szexnarkó. Ne szegje kedvünket, ha a cicusnak telepített macskamenta hidegen hagyja kedvencünket. Az erre is kíváncsi kutatók megfigyelték, hogy genetikai alapon öröklődik az érzékenység. A lényeg, hogy a macskamenta aktív vegyülete, a nepetalakton a morfinhoz hasonló reakciókat, boldogságérzetet és ivarzási kedvet válthat ki belőlük. Ezért heverésznek benne, tépik, rágják, pofozzák a kék virágú növényt.

catnip_anderlik_2.jpgSzárított levelével meg lehet tömni a csavargó macska párnáját: soha többé nem megy el otthonról

Az árvacsalánfélék családjába tartozó macskamentának számos változata létezik. Hálás, igénytelen növény, és úgy kell vele bánni, ahogy a levendulával. Bőven nyíló kék virágával, laza hajtásrendszerével kiváló hátteret teremt magas virágoknak. Igaz, így ezek is ki vannak téve egy-egy önfeledt macskativornyának.

large.jpg Macskamentes környezetben pompás, hosszan virágzó bokrocska

Ha e menta macskamentes környezetben él, akkor fél méter magasra nő, ha macskák is vannak a közelben, akkor egyméteres átmérőjű talajtakaró, ugyanis a rajta heverésző cirmosok szétlapítják az ezüstös árnyalatú, illatos levelű növényt. Kora nyártól őszig virágzik. A virágzás elnyújtható, ha az elnyílt virágokat folyamatosan eltávolítjuk. A metszésre néha úgy reagál, hogy nem hoz második virágot. Ezért a nagyobb visszavágást a szezon végére érdemes hagyni. A felnyurgult bokrot nyáron nem érdemes nagyon piszkálni, mert még jobban felkopaszodhat. Növekedéséhez melegre van szükség, szaporítható magról, vagy tavasszal tőosztással, ill. sikeresek a zöldhajtásos ültetések is.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!