Karátsony (December) Hava

 
           1.) Ezen Hónapban mind azon munkák egész szorgalommal tovább is folytattatnak, a’ mellyek a’ mult Hónapban végre nem hajtathattak, u. m. a’ fonás, Dohány-simítás, baromfiak, és sertések hizlalása, pálinka égetés, tolfosztás, gyümőlts válogatás ’s a’ t.
 
           2.) Mentől több a’ tüzelés illyenkor annál nagyobb kéméllés, és tüzre való vigyázás, s’ kémények tisztítása kivántatik.
 
3.) A’ tikokról a’ múlt Hónapban is megjegyzettem, hogy jobb tartás, kakas, és meleges szobák nélkűl nem tojnak. Erre nézve a’ Gazdaszszonyok e’ részben se fösvények, se restek nem lehetnek. A’ kendermagtól hamarább kezdenek tojni, és a’ tojások is nagyobbak; de ha azok egyszer elkezdenek tojni szükebben lehet őket táplálni.
 
4.) Már most több féle égett borai lévén a’ Gazdaszszonynak készen, itélje meg, mi kel a’ maga házi-szükségére, és mit adhat el pénzen, és kinek? úgy e’ a mint van, vagy pedig Rozsolisnak tsinálva? a’ mit legjobbnak tapasztal azt tselekedje.
 
5.) A’ korán ellő tehenek, a’ jobb tartást megkivánják; azért is ha azt akarjuk, hogy meg ne tsapoljanak, ’s borjaik is erősebbek legyenek; jobb eledelt szükség nekik adni, és a’ fejősökkel együtt étetni.
 
6.) Tamás, (néha Miklós) napja tallyán eljő a’ Disznó-ölés ideje. Erre nézve ahoz a’ Gazdaszszony előre elkészül, sót őrlet, füstölni gyalog-fenyő bokrokat hozat, tekenőket és dézsákat megáztat, kitisztíttat, hurka, és kolbász töltőket elkészít, petzkeket faragtat, majoránnát, czitromot, fokhagymát, borsot töret, tisztittat. Igy mindeneket előre elkészitvén, a’ sertéseket leöleti, feltisztíttatja, kiáztatja, besózza, megmázsálja, és a’ zsirt kiolvasztja, ’s a’ t.
 
7.) A’ Szent Innepek elközelítvén, elegendő füteni, és főzni való fát kel a’ szolgákkal apróztatni, a’ fejér tselédek pedig meszeljék ki a’ tűzpadot, mossák ki ruhájokat, és az edényeket tisztogassák meg. Tudom hogy a’ pallat se marad mosatlan.
 
Forrás: Magyar házi gazdasszony, N. Nagyváthy János, Tekintetes Nemes Szala vár megye' táblabírója által, 1820