A hétvégén még télies idő várható, hóval, faggyal, de ha napközben mégis kisütne a nap, szedhetünk a kertből maradék madársalátát, kelbimbót, fodros káposztát vagy póréhagymát.

- A régi madárodúkat nézzük át és alaposan tisztítsuk meg vízzel és kefével. Vegyszert ne használjunk!

2008_big.jpg 

- Ha kint nagyon fázunk, bent is találunk tennivalót: ellenőrizhetjük a tavaly elrakott vetőmagokat, kicsíráznak-e. Benedvesített gézlapok közé téve, vagy csíráztató edényben ez egyszerűen kideríthető.

- A paprika-és paradicsommagokat ideje elvetni, és meleg, sötét helyen tartani. Ha kibújtak az első levélkék, akkor viszont már alacsonyabb hőmérsékletet és fényt kívánnak.

Korán kelő madárbarátok szombat reggel Bélapátfalváról indulhatnak Bél-kőre, amely magashegységi madarak (pl. hajnalmadár és havasi szürkebegy) téli szálláshelye. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó eséllyel látható parlagi sas és vándorsólyom is. Részletek és elérhetőség itt.

Budapesten egész hétvégén Nemzetközi Macskakiállítás a Lurdy Házban. 

Vasárnap a Budakeszi Vadasparkban „Lessük a medvét!” A látogatók megismerkedhetnek olyan népi hiedelmekkel, melyek az állatok viselkedése és az időjárás közti összefüggésekre utal. Aki nem tudja, miért bőg a szamár, vagy miért vakaródzik sokat a kutya, menjen!

Sirokban és Kisnánán vasárnap Mátrai asszonyfarsang: régi hagyomány szerint e napon az asszonyoknál a pince kulcsa, és férfiak nélkül mulatozhatnak. Részletek itt.

És ne feledkezzünk meg a hétvége (és jövő hét eleje) legfontosabb eseményéről, a Mohácsi Busójárásról!

busó.jpg

A téltemetés már csütörtökön elkezdődött, eddig jó eredménnyel, hiszen mindkét napon gyönyörű napsütés volt. Mi szombaton megyünk, reméljük, a busók akkor is jól dolgoznak majd az időjárást illetően. Részletes program itt. Jön még valaki?

Szép hétvégét!