Sok hobbikertész maga is tapasztalhatta, hogy a lemosó permetezést nem szabad elbliccelni. Mondhatni, aki évente csak egyszer permetez, ezt ne hagyja ki. A profikat nem kell figyelmeztetni, mennyire hasznos, ha a tél végén a törzses haszonnövényeket lemossák a magas koncentrációjú szerekkel. De érdemes a díszfákat, cserjéket, rózsákat is permetezni. A munka elnevezése is mutatja, hogy akkor lehet tökéletes az eredmény, ha csurog a lé a permetezett felületen. A használt szerek ugyanis kontakt hatásúak, ezért a megfelelő eredmény eléréséhez a károsítókat tökéletesen be kell fedni.

A szerek egészségkárosító hatásától a gombák, baktériumok és rovarok áttelelő képletei tarthatnak, megfelelő használattal az emberekre nem veszélyesek. Ezeket a szereket a biotermesztők számára is engedélyezik. Aki nem hiszi, kattintson a Biokontroll Kft. honlapjára.

Percekig tartó olvasmány lenne végigböngészni azt a listát, amely a haszon- és dísznövények törzsén, vázágain, a kéregrepedéseken és a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombákat vagy az ilyenkor gyéríthető rovarkártevők sorát tartalmazza. Ehhez hasonlóan terjedelmes a lemosó szereket tartalmazó lista is.

Mivel a hobbikertésznek a pénzen kívül az időből van a legkevesebb, ezért erre az el nem hanyagolható munkára ajánlható, hogy a káros szervezetekből legtöbb félét pusztítókat használjuk, és ezek egyszerre tartalmazzanak rezet, ként és olajat is. Bár a védekezés legkedvezőbb ideje még messze van, már most érdemes a vegyszert beszerezni, mert az utolsó pillanatra a legsokoldalúbban használható biztos elfogy.

A lemosó permetezés időzítése fél siker, a legjobb az lenne, ha kétszer, késő ősszel és közvetlenül a rügypattanás előtt tudnánk a munkára időt szakítani. Az őszi permetezéssel sikerülne a védőfelszerelésüket még teljesen fel nem vevő, elpusztítandó rovarokat és gombákat meglepni. Tavasszal azután, a második permetező támadással, ha nem is teljes, de súlyos csapás mérhető a sok kellemetlenséget okozó társaságra.

Nagyon fontos a tavaszi kezelés jó időzítése, ezért arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a lemosó permetezés a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban történjen, mert a telelőhelyekről lassacskán előjövő kártevők és az éledő kórokozók ilyenkor a legsérülékenyebbek. Közben arra is ügyelni kell, hogy a rezet tartalmazó készítményekkel az almatermésűekben a zöld bimbós állapot végéig, a csonthéjasok közül őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pedig a piros bimbós állapot végéig be kell fejezni a permetezést.
A tavaszi lemosó permetezés előtt érdemes minden metszést és olyan kerti munkát elvégezni, amely az ágak, gallyak fogdosásával jár. Egyrészt, mert feleslegesen miért permetezzünk, másrészt minek összekenni, vagy büdösíteni a ruhát, kesztyűt.