Reggelente egyre többször jelennek meg az ablakpárkányunkon a cinkék, sokszor be is kopognak. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, „hazajöttek” és szólnak, hogy éhesek. Pedig csak az üvegen levő apró rovarokat kapkodják, ill. a saját tükörképüket "fenyegetik", és eközben koppan a csőrük az ablaküveghez, ahogy az MME honlapján olvashatjuk.

Cinikék-2012-18.JPG

Azért nem baj, ha már most elkezdjük etetni őket, nem fogják visszautasítani a finom falatokat. Viszont, ha belekezdtünk, már felelősséggel tartozunk az odaszoktatott madarakért, ezért tavaszig (március vége, április eleje) folyamatosan táplálnunk kell őket. Van is kit, mert szerencsére az amúgy is gazdagnak számító hazai madárvilágból sok faj kedveli a lakott területeket.

A téli etetéshez használható eleségek 3 nagy csoportba sorolhatók; ezeket együtt jó alkalmazni, hogy minél több madár igényének megfeleljenek.

  1. Olajos magvak: Az alap a sótlan, nem pirított fekete napraforgó, amihez jó, ha apró szemű magvakat (köles, mák) is keverünk, hogy a kisebb testű madarak is találjanak a csőrükbe valót. Jóval drágább, de természetesen jó eleség a natúr dió és mogyoró is.
  2. Állati zsiradék: cinkegolyó, faggyú, nem sós szalonna, tepertő, vaj- vagy margarindarab. A tavasszal megmaradt cinkegolyót lefagyaszthatjuk a következő szezonig, de kamrában ne tartsuk, mert a molyok is szeretik.
  3. Gyümölcsök: Az almát szinte minden madár megeszi, főleg, ha úgy tesszük ki, hogy hozzá is férjenek. Egészben vagy félbevágva a talajra, kisebbre darabolva a tálcákra is tehetjük a magok mellé. Az etető közelében faágakra is szúrhatunk egy-egy almát, így hóban is könnyen hozzáférnek. Az egész alma héját bontsuk meg, hogy a gyenge csőrű fajok is csemegézhessenek belőle. Sokat segítünk a kertünkbe látogató madaraknak, ha pl. vadszőlőnk van, mert az apró terméseket még egy ökörszem is le tudja nyelni.

 ökörszem-csonkapeter_1070.jpgÖkörszem (fotó: Csonka Péter)

Mindig előkerül a kérdés, adhatunk-e kenyeret a madaraknak. Nos, az etetőkre járó fajoknál inkább kerüljük a péksüteményt, mert átnedvesedve hamar megpenészedik, gyomor- és bélgyulladást, vagy akár a madarak pusztulását okozhatja. Ugyanakkor a nagyobb testű vízi madarakban nem teszünk kárt, ha alkalmanként kenyérdarabkákkal etetjük őket.

Az interneten rengeteg dizájnos madáretetővel találkozhatunk, de azért tudni kell, hogy a madaraknak az élelem és a biztonság a fontos, a külcsíny inkább saját gyönyörűségünkre szolgálhat. Ahogy az eleségnél, az etetőknél is az a legjobb, ha többfélét használunk egyszerre: a talajra szórt eleség mellett lábon álló és függesztett etetőket is tegyünk ki, főleg, ha a macskáktól is meg szeretnénk óvni a kis szárnyasokat. Az ablakpárkányra pedig elég akár egy műanyag virágcserép-alátét.

madar1.jpgEgyszerű, de jó

A jó etetők legfontosabb tulajdonsága az asztalközösség, ami az odalátogató madarak egyik felének közömbös, a másiknak kifejezetten hasznos. Pl. az etető közepébe „beülő” veréb-, pinty- és sármányfélék erős csőrükkel hatalmas mennyiségű magot pucolnak meg, miközben a magbélből jócskán hullik mellé is, amiből a magtörésre alkalmatlan csőrű rovarevő fajok is jóllakhatnak.

És ha már a verebekről esett szó, el kell oszlatni néhány velük kapcsolatos tévedést: sokan panaszkodnak, hogy a szemtelen verebek eleszik az eleséget a többi, értékesebb madár, pl. a cinegék elől. Először is, a verebek, főleg a mezei veréb állománya Nyugat-Európában olyannyira megfogyatkozott, hogy ezeknek a madaraknak több törődésre van szükségük, mint a fekete rigónak vagy a széncinegének. A másik, hogy a cinegéket egyáltalán nem kell félteni a verebektől vagy más madaraktól, mert meglehetősen agresszívek. Nem ijedtségből ugrándoznak az etetőn, hanem azért, mert másképp táplálkoznak: minden mag feltöréséhez egy alkalmas ágat kell keresniük, ahová lábukkal odaszorítják és felbontják a magot. A házi és mezei verebek a fent említett asztalközösségben sok fajnak tesznek szívességet azzal, hogy nagy mennyiségben hántolják a magokat.

Végül, de nem utolsósorban, az itatásról se feledkezzünk meg, főleg a téli időszakban. De erre még visszatérünk.

A poszt forrásául Orbán Zoltán, a Madárbarát kert program vezetőjének frissen megjelent könyve szolgált. A közel 500 fotóval illusztrált könyvben rengeteg hasznos információt talál minden kezdő vagy gyakorló madárbarát. Ráadásul a könyv mellé most remek távcsövet is nyerhettek! Részletek a képre kattintva:

madarbarat_cser.jpg

További könnyen elkészíthető madáretetőket itt találtok.