Pozitív jellemzői
Jó vízáteresztő, nem tud a kert elmocsarasodni. A növények könnyen gyökeresednek.
Állati kártevők nehezen élnek meg benne. Az ilyen területeken általában jó vízellátású kutakat lehet fúrni.

Negatív jellemzői
Szerkezet nélküli, minimális szerves anyagot tartalmazó „sovány” talaj. A víz átszalad rajta, kimosva a tápanyagot. Sok öntözést igényel. A növények többsége sínylődik benne. Nem könnyű a művelése, és hamar tönkreteszi a szerszámokat.

Feljavításának módszerei
A technológia tulajdonképpen megegyezik a homoktalajoknál leírtakkal: a legegyszerűbb megoldás, ha a talajra minimum 10 cm vastagságban vízmegtartó, kötöttebb földet terítünk, amit szintén minimum 10 cm laza szerkezetű termőközeggel fedünk le a növényzet gyökérfejlődésének érdekében. A füvesítendő területre minimum 5 cm vastagságban tiszta, finomszerkezetű termőközeget kell teríteni, hogy eltakarja a kavicsokat.

Jó tanács
A terebélyes gyökérzetű növények, pl. fák közül csakis az ilyen talajon is szépen fejlődő fajtákat ültessük. Egyéb növények telepítésekor megfelelő nagyságú ültetőgödröt biztosítsunk, és javítsuk fel annak földjét! Például rózsaágyások kialakításánál minimum 40 cm mélységig agyagos termőközeget kell biztosítani, melyet marhatrágyával dúsítunk.

Már kialakított kertek gondozása megegyezik a homoktalajokéval: mulcsozással, párásító öntözéssel, lombtrágyázással tudjuk ellensúlyozni a kavicsos talaj hátrányait.