A kerti zöldhulladékgyűjtő és kommunális hulladékgyűjtő zsákokkal a Fővárosi Közterületfenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (Főkefe) - a tavaszi indulást és tél eleji leállás időszakát kivéve - már évek óta dicséretes módon működteti kertizöldhulladék-szállító szolgáltatását.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs
A Főkert komposzttelepe

 

Úgy tűnt, hogy az idén jókora porszem kerülhetett a gépezetbe, mert a december elején szokásos leállást megelőzően sok árusítóhelyen hiába keresték a speciális gyűjtőzsákokat. Az értékesítők szerint a Főkefétől hiába rendelnek, nem kapnak.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs

A közelmúltban azonban a cég hivatalos közleményéből kiderült, hogy januártól változnak a szabályok, nyilván ezért fogytak el zsákok. Egy megváltozott rendelet miatt 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén, a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve, ha a zöldhulladékot házi, vagy közösségi komposztálás útján komposztálják. Ennek pontos mikéntjéről később értesítik a lakosságot.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs

Szerencse, hogy 2016. január elsejét követően a jelenleg zöldhulladék gyűjtésére használt, korábban majd’ 300 forintért megvásárolt és megmaradt polietilén zsákok a továbbiakban is felhasználhatóak. Azokban a kommunális többlethulladékot szükség esetén a kukásautók térítésmentesen elszállítják. Ha ez a megoldás nem megfelelő, azt ígérik, hogy a polietilén zöldhulladékos zsák(ok)at visszavásárolják. Ehhez azonban az új év elején fel kell venni a kapcsolatot a társasággal.

főkefe kerti zöldhulladék gyűjtőzsák változás 2016 komposztálás mulcs

Mindez ismét felveti a zöldhulladék otthoni elhelyezésének lehetőségét: erre nagyon alkalmas a komposztálás és mulcsozás. Az előbbi, különösen, ha csak kerti hulladékot halmozunk és érésgyorsítót használunk, szagtalan és hamar véget ér. A mulcsozás pedig igen jótékony hatással van a kerti kultúrállapot fenntartására.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!