A hulladék szelektív gyűjtése egyre elterjedtebb és megszokottabb folyamat: tudjuk, melyik színű gyűjtőbe milyen hulladékot tegyünk. De mi a helyzet a biohulladékkal? A többségünk azt felelné: megy a kukába! Tudja, mennyi szemét van a kukákban?

Cikk4_kép1.jpg

Nagyszüleink jól tudták, milyen fontos, hogy minél kevesebb dolog menjen kárba. Ami haszontalan szeméthalomnak tűnt, azt is fel tudták használni. Alapos megfontolás után ma is szinte minden hulladékot újra lehet hasznosítani. 

Mi a komposztálás?

Biztos sokan emlékeznek a kert szélén éktelenkedő fű-, vagy levélkupacra, egy hulladékból (ma már a „szerves“ szót is használjuk) álló halomra, amelynek jellegzetes szaga és cseppet sem vonzó külleme volt. Ezt hívták komposztnak. A szó negatív csengése mára elavult, azt is mondhatjuk, a komposztálás a reneszánszát éli.

Cikk7_kép1_1.jpg
 

A definíció szerint a komposztálás egy természetes, emberileg vezérelt folyamat, melynek során a biológiai hulladék a levegő segítségével lebomlik. A különféle biológiailag lebomló anyagok komposztálása minőségi szerves trágya - a komposzt - keletkezését eredményezi. A komposztálás az emberiség legősibb és legelterjedtebb hulladékfelhasználási módja.

Bár ugyanazon az elven működik, mint nagyanyáink korában, ma már ellenőrzött és korszerű technológia is segítségünkre van abban, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű szerves trágyához jussunk. A komposztáló edény jobban működik, mint egy halom a kertben, mert csökkenti a külső tényezők - például a fény, hőmérséklet, páratartalom, nem kívánt állatok, rovarok - hatását. Emellett még jól illik is a kerti környezetbe.

Cikk7_kép4.jpg

Miért komposztáljunk?

Mert egyszerre hasznos ökológiai és gazdasági szempontból is. Az éves hulladékmennyiség akár 45%-a lehet biológiailag lebomló szerves hulladék. Ezeket nem kell kidobni, épp ellenkezőleg: hatékonyan hasznosíthatjuk. Ha nem komposztáljuk, úgy ezen hulladék elszállításáért is fizetnünk kell. Legrosszabb esetben illegális hulladéklerakók keletkezhetnek.

A komposztálás egy megoldás, amellyel megelőzhetjük a hulladék keletkezését. Környezeti hatását tekintve az újrahasznosítás egyik legtermészetesebb útja. A biohulladék hasznosításával minőségi természetes trágyát kapunk anélkül, hogy drága ipari termékeket vennénk.

Hogyan dolgozzunk a komposztálóval?

Cikk3_kép2.JPG

A saját készítésű vagy vásárolt edények felülről tölthetők, például vágott fűvel, ágakkal, levelekkel, konyhai hulladékkal. Ne komposztáljunk húst és tejtermékeket! Minden anyag növényi eredetű legyen. A komposztáló aljában készül a friss komposzt, melyet kivehetünk, és használhatjuk a kertünkben.

Komposztálhatunk a házban is?

A válasz, bármilyen meglepő: igen. A beltéri komposztálóban kukacok segítik a lebomlás folyamatát. Létezik egy olyan megoldás is, amit biohulladék-kosárnak nevezünk. Egy műanyag zsák helyett a konyhai hulladékot komposztálható zsákba tesszük, és amikor szükséges, azzal együtt a kültéri komposztálóba helyezhetjük.

Cikk4_kép3.jpg

Meddig várjunk a kész komposztra?

A kertekben lévő halmot képező biohulladék lebomlása kb. egy év. A komposztáló edény a hőmérséklet, páratartalom és nedvességtartalom szabályozásával harmadára csökkentheti ezt az időt. Sőt, lényegesen kevesebb gondozást igényel a halmokhoz képest.

Hogyan használjuk fel a komposztot?

Cikk3_kép1.JPG

Nem véletlenül a kerttulajdonosok körében a legelterjedtebb a komposztálás, hiszen a folyamat során jó minőségű, vegyi anyagoktól mentes, természetes trágyát kapunk, amely termékennyé teszi kertünk földjét, de beltéri növényeknél is kiválóan alkalmazható.

Cikk6_kép4.jpg

A hulladékgyűjtést és -szállítást végző vállalatoknak azonban nem áll érdekében a hulladék mennyiségének csökkentése, ami üzleti szempontból logikusnak tűnik. A komposztálást választók viszont épp a keletkezett hulladék mennyiségét szeretnék csökkenteni. A biohulladék kb. harmada a teljes hulladékmennyiségnek, így a közösség a kiadásai harmadát is megspórolhatja. Ha az önkormányzatok felismerik a lehetőséget és átvállalják a komposztálók beszerzését és szétosztását, 2-3 év alatt megtérül a befektetés a jól kialakított házi komposztálás rendszerének köszönhetően. Érdemes utánajárni, összefogni, hátha csak ez első lépés hiányzik.

Szerző: Czinger Erik

A komposztálásról még itt olvashatsz:

Tökéletes komposzt néhány hónap alatt

Komposztálni jó! - Edényben vagy üzemben?

A komposzthalmot nemcsak rakni, bontani is kell

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!