Kwizda_Fejlec_új.jpg

Lassan, de biztosan végre megérkezett a tavasz, és vele a kerti munkák ideje! A kertek hangulatát alapvetően meghatározza a pázsit szépsége. Sajnos a hosszú és csapadékos tél igencsak megviselte a gyepek többségét, még akkor is, ha ősszel mindent megtettünk a biztonságos áttelelés érdekében.

Az első feladatunk legyen a fűnyírás; nagyon fontos, hogy helyesen válasszuk meg a magasságot, ami 3-4 centiméternél ne legyen nagyobb. Fontos, hogy csak éles késsel rendelkező fűnyírót használjunk! Fűnyírás után érdemes alaposan átgereblyézni, szellőztetni a gyepet.

hópenész.jpgHópenész

Tavasszal az egyik leggyakoribb probléma a hópenész. Ősztől kora tavaszig számíthatunk megjelenésére, de kártétele jellemzően tavasszal a legszembetűnőbb. Tipikus tünetei a levélen megjelenő fehéres, szürkés foltok, melyek foltszerűen látszanak a területen. Súlyos esetben a foltok összeolvadnak egymással, így nagyobb fertőzött felületek alakulnak ki. Lúgos kémhatású talajok esetében nagyobb eséllyel számíthatunk a megjelenésére.

Szintén a téli időszakban fertőz a gyakran már a hó alatt kifejlődő Typhula (magyarul a szürke hópenész) elnevezésű gomba, tavasszal válnak láthatóvá a kártételét jelző szürke, elszáradt felületek.

szürke hópenész.jpgA szürke hópenész súlyos esetben a gyep pusztulását okozza

A fertőzést jelzik a leveleken megjelenő narancssárga színű szaporítóképletek, amelyek gombostűfejhez hasonlatosak. A másik, leginkább a hidegebb tavaszi időszakban fertőző gombabetegség a levélfoltosság (Helmintosporium). Jellegzetes tünetei: a leveleken barnás foltok jelennek meg, amelyek később elhalnak és sárgára színeződnek, súlyos esetben a gyep pusztulása is bekövetkezik. (Fentiek mellett még számos gombabetegség előfordulhat, megjelenésükre inkább nyáron, melegebb időszakban számíthatunk, ezekről a következő cikkünkben fogunk írni.) Hogyan tudjuk ezeket a káros gombákat eltüntetni?

Választhatjuk a hagyományos kémiai megoldásokat, a gombaölő szereket, de sokan nem szeretnek ilyeneket használni a kertjükben. Nekik kínál megoldást a TrifenderR, egy olyan „harapós” gombákat tartalmazó készítmény, amely a káros gombák számára kedvezőtlen életfeltételeket teremt, ugyanakkor nem veszélyes sem gyermekeinkre, sem háziállatainkra. Használata nagyon egyszerű: 10 liter vízben 100 grammot kell feloldani (vagyis 1 % oldatot kell készíteni), és kipermetezni 100 négyzetméterre. Gombaölő szerekkel nem keverhető! Szükség esetén 7-10 naponta ismételjük meg a kezelést.

shutterstock_68904592 másolata.jpg

A szép gyephez tápanyag is kell, hiszen a növények is úgy működnek, mint mi, emberek; a jó kondíció ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben. A tavaszi hónapokban az intenzív növekedéshez magas nitrogén tartalmú komplex műtrágyát kell használni. Erre a legjobb megoldás a Wuxal Super® Pázsit, amely ideális arányban tartalmazza a pázsit számára szükséges tápelemeket. Speciális, lassú feltáródású nitrogén formulája folyamatosan szolgáltatja a tápanyagot. 100 m2 gyepfelületre 2-3 kg-ot kell egyenletesen kijuttatni. Használata után beöntözés javasolt.

Kwizda_logo 4C.PNG