Ahogy a gombáknál, úgy a virágoknál is gyakran fordul elő, hogy a legszebbek sokszor a legveszélyesebbek. Ezek közé tartozik az apró fehér vagy rózsaszín kelyheket bontó gyöngyvirág (Convallaria majalis). Május elejétől elsősorban tölgyesekben nyílik, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol nyirkos a talaj. Kedvelt kerti növény is, hiszen a talajban tarackszerű, vékony, elágazó rizómáival gyorsan terjed, árnyékos fák alatt is kiváló talajtakaró, a látványról és az illatról már nem is beszélve! 

Fontos hát tudni, hogy külleme ellenére e gyönyörű virág minden egyes porcikája mérgező! Természetes élőhelyein előfordulhat, hogy a hozzá nem értő, de leginkább figyelmetlen medvehagyma-gyűjtögető tévedésből gyöngyvirág, vagy ami még rosszabb, őszi kikerics levelét tépkedi le, mert ezek nagyon hasonlítanak egymásra. Mivel a gyöngyvirág levele, gyöktörzse és virága is több mint harmincféle szívglikozidot és szaponinokat tartalmaz, a hozzáértők már a puszta érintése után is alapos kézmosást javasolnak. Jó ezt tudni, mielőtt kicsi gyerekekkel nekiugranánk a nagyi kertjének. Ezek az anyagok nagy mennyiségben akár halált is okozhatnak, de már kisebb adagban is lelassul, rendszertelenné válik a pulzus, hasi fájdalom, hasmenés jelentkezhet. Komolyabb mérgezésnél látászavar, megnövekedett pulzusszám, a vérnyomás esése és végső esetben a szív leállása is bekövetkezhet. (Gondoljunk csak Pálfi György „Hukkle” c. remek filmjében szegény macskára, a férfiakról nem is beszélve…)

Piros bogyótermése is mérgező: érdekes módon, a madarak lecsipegetik, majd emésztetlenül kiürítik, és belőlük új növény sarjad.
Természetesen nem az a cél, hogy félelmében mindenki kiirtsa maga körül a gyöngyvirágot, hanem, hogy odafigyeléssel, a kicsik felvilágosításával megelőzzük a bajt.
Persze nagy igazságtalanság lenne ezt a csodaszép virágot teljesen befeketíteni, úgyhogy nézzük, mi mindent tudunk felhozni mentségére:
- A népi gyógyászatban a gyöngyvirág leveleiből készített gyógyteát egyes vidékeken a vérnyomás csökkentésére és a szív erősítésére használják. A szesszel készült kivonatokat pedig reumás fájdalmak esetén a fájó testrészek bedörzsölésére, külsőleg alkalmazzák. A biztonság kedvéért óvakodjunk a házi gyógyír elkészítésétől, forduljunk inkább szakemberhez.

- Gyöktörzsét  szívbetegségek, epilepszia és asztma ellen is alkalmazták tea vagy tinktúra formájában, s alkalmazza ma is a homeopátia. A gyógyszeripar szívgyógyszerek hatóanyagaként használja.
 

- A néphit szerint, ha arcunkat harmatos gyöngyvirággal bekenjük, bőrünk üde lesz, szemünk egészséges marad. A natúrkozmetika és a parfümipar is sok termékben használja a gyöngyvirág finom illatát, bár egyesek szerint azt nem lehet a virágból kivonni, csak különböző anyagokból rekonstruálható. Mások úgy vélik, hagyományos enfleurage-technikával ez megoldható, bár rendkívül költséges, mert hatalmas mennyiségű virág kell hozzá. Manapság már sokféle gyöngyvirág illatú kozmetikum kapható, de azért érdemes jól megnézni, mit kenünk vagy fújunk magunkra.
 

- Keresztnévként jelentése maga a virág.

- Nőnek gyöngyvirágcsokrot ajándékozni megbecsülést, tisztességes szándékot jelent.

- Az alábbi képen látható, rózsaszín gyöngyvirág ihlette tetoválás a szeretet, a vidám csilingelés szimbóluma.


 

- Végül elérkeztünk a hímivarsejtekhez: mióta kiderült, hogy „mennek az orruk után”, azaz az orrunkban található szaglóreceptorokhoz nagyon hasonlóakkal rendelkeznek, a tudósok arra is rájöttek, hogy a gyöngyvirág illata doppingolja a spermiumokat; sokkal nagyobb sebességre kapcsolnak, és esélyesebben futják le a szinte teljesíthetetlen távot. Bővebben erről itt és itt olvashatsz.

Zárásként pedig egy örökzöld gyöngyvirág: