Levendula a kertünkben
A levendula (Lavandula angustifolia) bokros növekedésű, természetes körülmények között félgömb alakú. Levelei keskenyek, hosszúkásak, a levelek fonákja molyhosan szőrös. Júliustól szeptemberig nyíló ibolyáskék illatos virágai álfüzérekben állnak.

Mediterrán hangulat
A levendula a Földközi-tenger mellékéről származó évelő félcserje. A rómaiak hozták be Európába a szépségápolás alapvető kellékeként. Virága kellemes, üde illatú, amelyből szappant készítettek és a fürdővizet gazdagították vele. A szárított virágot a padlóra szórva illatosították a szobát. Egyiptomban és Perzsiában kezdték először tudatosan termeszteni. Magyarországon Bittera Gyula kezdte meg a termesztését 1924-ben, egy Franciaországból származó alfajjal.

Jellegzetesen szárazságtűrő növény. Ültetésénél a száraz, középkötött, mésztartalmú talajokat részesítsük előnyben. Melegigényes, de a téli fagyokat jól tűri. A meleg mellett fényigényes is, ezért meleg fekvésű, napos helyet válasszunk neki.

A magyar Provence Tihanyban
Termesztésének legnagyobb hagyománya Dél-Franciaországban van. Érdemes palántákat vásárolnunk és ezeket beültetnünk a sziklakertbe, teraszra vagy rózsaágyba, de önálló, ún. szoliter növényként is pompásan mutat a kertünkben. Legalább 50 cm tőtávolságra ültessük őket, mert igen nagy bokrot nevelnek. Ha szegélynek telepítjük, bármikor formára igazíthatjuk. Egyébként pedig ősszel vagy kora tavasszal vágjuk vissza a 2/3-ára, de figyeljünk oda arra, hogy fás részeket már ne vágjunk le, mert nem biztos, hogy kihajt újra. Az idősebb bokrokat ifjítás céljából virágzás után vágjuk vissza. Igaz, hogy jól tűri a téli fagyokat, de azért érdemes a kert védett részébe ültetnünk, és takarnunk alatta a talajt fenyőkéreggel, forgáccsal vagy fenyőgallyakkal. A levendulát szaporíthatjuk dugványról, vagy az idősebb töveket tőosztással. A dugványokat április elején szedjük. Dugványnak a legalkalmasabbak a 15 cm-es hajtásvégek, amelyek alsó része már megfásodott. A betakarítást teljes virágzáskor végezzük. A virágos hajtásvégeket metszőollóval vágjuk le, kössük őket csokorba, és fejjel lefelé lógatva akasszuk fel száraz hűvös helyre

Halántékra, fürdővízbe, rózsaágyásba
Teája idegnyugtató hatású, amit előszeretettel alkalmaznak túlterheltség és feszült állapotok esetén. Úgy készítsük el, hogy két teáskanálnyi levendulavirágot tegyünk egy csésze forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni 5-10 percig és szűrjük le. Akár mézzel is ízesíthetjük. Fürdővízhez keverve bőrápoló, illetve így is kifejti nyugtató hatását. Egy liter forrásban lévő vízzel öntsünk le 50 g levendulát, majd hagyjuk állni 10 percig, és ezután öntsük a fürdővizünkbe. Így a reumás fájdalmainkat is enyhíti. A nyugodt alvás érdekében tehetünk a párnánkba szárított levendulavirágot, vagy csepegtessünk rá levendula illóolajat. Évszázadok óta ismert molylepkét riasztó hatása is: a szárított virágból tegyünk a ruhásszekrényünkbe, és ez garantáltan távol tartja a molylepkéket. Ha rózsa közelébe ültetjük, akkor pedig a levéltetveket űzi el a virágainkról.