Ősz tájékán sokakban felmerül a kérdés, mit ültessen az egynyári virágpalánták helyére. Az egynyáriak zöme levirágzott, az évelők sem bírják már sokáig.

Nem kell azonban lemondanunk a szép kompozíciókról, ilyenkor újra megtervezhetjük és beültethetjük virágládáinkat. A növények jobb begyökeresedése érdekében érdemes minél korábban elkezdeni az ültetést.

Vegyünk példának egy 100 cm hosszú fagyálló balkonládát. Először is tervezzük meg, hogy azonos, vagy különböző magasságú növényeket szeretnénk-e összeültetni. Árnyékos helyre árnyéktűrő, napos helyre napfénykedvelő fajták kerüljenek. A növényeket mindenképp sűrűn kell ültetni. Nézzük, miből válogathatunk. 

A klasszikusnak számító őszi növények (krizantém, őszirózsa, árvácska,) mellett számos más olyan áll rendelkezésünkre, amelyekkel egyedivé varázsolhatjuk erkélyünket.

 

Ilyenek a fűfélék, a fajdbogyó, a díszkáposzta, a varjúháj, a csarab, az erica illetve a Calocephalus browni, melynek még magyar neve sincs. Akár 1 m magasságra is megnőhet, sárga apró virága van. Jól tűri a napot, aránylag gyorsan nő.

 

Az évelő díszfüvek közül érdemes a magasabb és a különlegesebb növények közül választani, mivel ez lesz majd balkonládánk „vezérnövénye”.

 

 

Ládában jól mutat a tollborzfű évelő változata (Pennisetum compressum), mely augusztustól virágzik, és barnás-zöld kalászaival díszít.

 

Árnyékosabb helyekre jó választás a zöld színű alangfű (Imperata cylindrica), levelei a növekedés során pirossá válnak.

A fajdbogyó (Gaultheria procumbers) örökzöld talajtakaró, de fagyérzékeny, ezért télen takarni kell. Félárnyékos helyet szeret, virága fehér, termése skarlátpiros. Bogyóit egész télen megtartja.

A díszkáposzta az utóbbi években kezdett népszerűvé válni; kevesen tudják, de ehető. Egészen a fagyokig díszít. Mivel nem évelő, minden évben újra kell ültetni. Létezik belőle lila közepű változat is.

A varjúhájak (Sedum) közül mindenképp magasabb növésűt válasszunk.

A csarab (Calluna) (kép) nagyon hasonlít az ericához (Erica carnea), ezért könnyen összetéveszthető.

Alapvető eltérés a két növény között a virágzási időszak, illetve a fényigényük között van. Míg előbbi a fagyokig díszít, utóbbi csak tél végén (február-márciusban) nyílik. A csarab a napos, az erica a félárnyékos helyeket szereti. A csarab bokros termetű törpecserje, a tőzeges talajban érzi magát a legjobban. Nyáron szép zöld, télen a hajtásai vörösesre színeződnek. Többféle színváltozatban létezik, legtöbbször a rózsaszín valamelyik árnyalatában virít. Közepes vízigényű, lágy vízzel kell locsolni.

A továbbiakban egy-egy ültetési tervet mutatok be. Arra bíztatok mindenkit, hogy bátran használja a színeket és a formákat!

ÁRNYÉKOS HELY

 

Növénylista:

1. ciklámen (lila) – 1 db
2. fajdbogyó – 1 db
3. árvácska (narancs) – 4 db
4. alangfű – 1 db
5. erica (fehér) – 1 db
6. borostyán – 1db

NAPOS HELY

1. árvácska (kék)– 4 db
2. Calocephalus browni – 1 db
3. krizantém (rózsaszín) – 2 db
4. varjúháj – 3 db
5. káposzta – 1 db

Jó ültetést és szép őszi napokat!