Császárfával (Paulownia tomentosa) ügyködni mindenkinek jó biznisz. Csemetéit keresik, és aki tudott szerezni, örülhet, mert különleges társra tett szert. A császárfa egyébként nem napjaink divatfája, többek közt a Budai Arborétumban vagy a Gellért-hegyen is megtalálhatók idős példányai. Alapfaja Kínából japán közvetítéssel jutott el Európába. Ha a fáknak valamilyen sportban versenyezni kellene, akkor a császárfa biztos sikeres sprinter lenne.

 

Kínában a császárfa az erdőgazdálkodás egyik fontos szereplője, a statisztikák szerint több millió hektáron nevelik, ugyanis fája épületfának, tüzelőnek is nélkülözhetetlen. A szakirodalom szerint egy kifejlett, tíz éves fa évi száz kiló száraz tüzelőágat – ami három téli nap táplál egy cserépkályhát és 80 kilogrammnyi biomasszát –, levelet potyogtat ősszel. És még nem is szóltunk délceg termetéről, különleges leveleiről, káprázatos virágairól.

Hogy az előnyöket soroljuk: a császárfa a talajban nem válogatós és a 20 fokos téli fagyokat még elviseli. Ahogy egy hatalmasra növő fától elvárható, mélyre hatoló gyökerei megtalálják a vizet. A kertészek számos hibridjét állították elő, hogy a sokféle igénynek megfeleljen. A különböző hibridek állítólag még jobb tulajdonságokkal bírnak: növekedésük még gyorsabb, fagytűrő képességük jobb. Magyarországon a Smaragdfa néven ismert triploid Paulownia hibriddel folytak tudományos kísérletek. (Aki erről többet szeretni tudni, kattintson az alábbi linkre. 

Ahogy a természetben már megszokott, semmi nincs ingyen. Az agresszív terjeszkedésű fára vigyázni kell, mert a világban már sok helyen kiszorította az őshonos fajokat. Emellett híres vízgyűjtő és a talaj tápanyagait is gyorsan összeszedi, hogy a jellegzetes, robbanásszerű növekedését biztosítani tudja.

Aki kertjébe szeretne egy példányt, vásárolhat csemetét, de magról is nevelhet fát, vagy gyökérdugványt készíthet. Ez utóbbi egyszerűbb: csak kicsit körbe kell ásni egy császárfát és a felszínhez közeli gyökerekből ki kell metélni néhány, szívószál vastagságút. Ezek 4-5 centis darabjait egy ¾ részben palántázó földdel megtöltött cserépbe kell vízszintesen fektetni, majd erre ujjnyi homokkal kevert földet teríteni. Segít, ha gyökereztető hormont is használunk. Ezután már csak meleg helyet kell keresni, és a rendszeres öntözést megoldani.

Magról is nevelhető

A magról nevelés sem bonyolult, az ősszel megszedett magokat április közepéig kell hűtőben tartani. Majd a fagyok elmúltával, május első napjaiban, ahogy a gyökérdugványt, a magokat is el kell ültetni. A kikelő zsenge császárfákat az első teleken óvni kell a fagyoktól, mert a hidegtűrés a 4-5 éves, már megerősödött példányokra érvényes. 

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!