A borús, szürke, esős napokkal megjelennek a különböző felső légúti nyavalyák is, melyekre én mindig vevő vagyok. Ilyenkor mindent kipróbálok a népi gyógymódok közül, de a kamilla-hársfa-bodza kombóra már eléggé immúnis vagyok. A méz-fokhagyma ill. méz-gyömbér is megvolt, de úgy tűnik, új utakat kell keresnem, vagy jön a háziorvosunk szokásos gyógymódja, az antibiotikum.

Ezt megelőzendő kezdtem el kutakodni, és leltem rá az édesgyökérre (Glycyrrhiza sp.), melynek jótékony tulajdonságai már vagy 3000 éve ismertek, csak engem kerültek el.

Glycyrrhiza_glabra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-207.jpg

Az édesfának vagy cukorkórónak is nevezett cserje a pillangósvirágúak családjába tartozik, levele és halványlilás virága hasonlít az akácéra. Az Ázsiában és a Földközi-tenger térségében őshonos Glycyrrhiza nemzetségnek két faja él Magyarországon.

edesgyoker-2.jpg

Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) vadon élő formában sok helyen előfordul, de gyógyhatása miatt termesztik is. Németországban akkora a kereslet iránta (egyedül Németország évi 500 tonnát importál belőle), hogy sok helyen már a cserjeállomány nagymértékű ritkulása tapasztalható. Ezért a würzburgi egyetem tudósaiból és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértőiből álló bizottság az édesgyökeret választotta 2012 gyógynövényévé, hogy felhívják a figyelmet a szakszerűtlen begyűjtés veszélyeire.

Ahogy a neve is mutatja, gyógyereje a gyökerében van, melyet októbertől áprilisig gyűjtenek. A gyökértömeg mintegy 24%-át a glicirrhizin (glycyrrhizin) nevű szénhidrát teszi ki, mely a nádcukornál 50-szer édesebb. Ezenkívül tartalmaz még szaponinokat, flavoninokat, kumarinokat és szterolokat.

edesgyoker-3.jpg

Az ókori görögök köhögéscsillapításra és gyomorpanaszok kezelésére használták. A kínai orvoslásban is régóta ismert, ahol méregtelenítő, ízjavító, és más gyógynövények hatását fokozó tulajdonságait használják fel. A nyugati orvosi kutatások immunerősítő, antivirális, gyulladásgátló, nyákoldó, májvédő, gyomorerősítő, klimaxot enyhítő, ekcémát gyógyító hatását igazolják. A kipirosodásra hajlamos bőr kezelésére ajánlott arckrémek egyik fő alapanyaga. Ugyanakkor magas vérnyomás, súlyos veseelégtelenség, káliumhiány esetén és terhesség alatt használata nem ajánlatos.

Édes, ánizsos ízét az élelmiszeripar is felhasználja likőrökhöz, a barna sör színezéséhez, és gyerekkorunk nagy kedvence (vagy éppen esküdt ellensége), a bocskorszíj, más néven medvecukor alapanyagaként. A családban elég megosztó édesség, mert mi szülők a mai napig imádjuk, a gyerekeink viszont rá se bírnak nézni, nem értik, hogy éltük túl bocskorszíjjal terhes gyerekkorunkat.

DSC_0344.JPGÉn mindenesetre most nekiugrok egy zacskónak, hátha éppen ez szabadít meg a rémes köhögéstől.

Forrás itt és itt.