Az orgonák pompás, illatos tavaszi növények. Általában az érettségi ballagásra bontanak virágot, a legtöbb helyen ingyenes tömegvirágként a vonulási útvonal és az osztálytermek díszeként illatoznak a szimpla vagy dupla fajták. Az idén azonban másról kell gondoskodni a teremdíszítőknek, ami nagy baj, ugyanis sok bokrot egyedül a virágtolvajok metszenek.

orgona.jpgAz orgonák legtöbbje elvadultan él a kerítések mentén. A poros bokrok csak tavasszal ékeskednek illatos virágaikkal. Érdemes némi időt pazarolni rájuk: ügyes metszéssel csinos, illatos díszekké alakíthatók.

4.jpgSyringa vulgaris 'Charles Joly'

Aki többet szeretne látni az orgonákból, látogasson el a Villányi úti Budai Arborétumba, ahol igazán csodás példányokat találhat. A régi gyűjteményből napjainkra már csak kevés maradt: a hajdani kazánház keleti sarkától sövényszerűen húzódtak fel a Ménesi úti támfalig. A gyűjteménynek egyik érdekessége a közönséges orgona 'Primrose' fajtája (Syringa vulgaris 'Primerose').

2.jpg

A 2010 és 2012 között zajló arborétumi rekonstrukció kapcsán további fajták telepítésével gazdagodott a gyűjtemény, ami így ma összesen 14 fajt és ezek 38 fajtáját számlálja. Közülük a legkorábbi nyílásúak a hyacinthiflora-hibridek.

1 .jpg

De visszatérve az egyszerű kerti növényekre: az orgona nagy virágokat hoz, ha tudjuk, hogyan kell rügyeiből kiválasztani a virágrügyeket. Érdemes egyszer alaposan megvizsgálni ezeket, ugyanis az orgonáé vegyes rügyek, vagyis a virágok elnyílása után hajtást hoznak. A párosan álló rügyek villásan elágazó vesszőpárokat nevelnek. Ezek csúcsán találhatók a következő évi virágokat is hordozó rügyek. Nagy virágot akkor nevel az orgona, ha a vesszőpár egyike a tél végi metszéskor megmarad, és a másikat 2-3 rügypárra visszametszik. Ez a metszésmód hasonlatos az őszibarackéhoz. Az orgona jól viseli az ifjítást (azaz a nagy visszavágást) is. Ezenkívül más metszést nem igényel. A növény kondíciója javítható, ha az elnyílott virágokat levágjuk, ekkor ugyanis nem kell termést érlelnie.

3.jpgSyringa josikaea 'Smaragd'

Azt is bővebb virághozammal hálálja meg, ha a gyökérsarjait a föld felszínén kivágjuk. Ha azt szeretnék, hogy ne legyen kopasz az orgonabokor alja, akkor ezek közül néhány megmaradhat. Az elvadult bokrokat már a virágzás után, de télen is érdemes ifjítani. Elsőként a sűrűsítő ágakat, koronarészeket kell eltávolítani, hogy szellősebb legyen a bokor belseje.

Szerző: Czauner Péter

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!