Növénytermesztés talaj nélkül?

A megoldás a hidropónia, azaz a talaj nélküli, tápoldatban való növénytermesztés. Már a 17. század vége felé elkezdtek kísérletezni a növénytermesztés azon formájával, hogy a gyökereket különböző tápanyagokkal dúsított vizes oldatba merítették. Idővel a kutatók egyre több tapasztalatra tettek szert, és az amerikai hadsereg dr. William Frederick Gericke kutatásai nyomán 1945-ben, Ascension szigetén már hidroponikus eljárással termesztett élelmiszereket. 

Az elnevezés a görög hydro, azaz „víz”, és a ponos, azaz „munka” szavak összetételéből áll, melynek jelentése, hogy a „víz dolgozik”, ami a tápanyagok beszerzését illeti. A termesztett növények - támasztóközeg nélkül – gyökereikkel a folyadékba merülnek. A tápoldat erősebb keverése által több oxigén jut a gyökérzónához, így a növény gyorsabban fejlődik, és minden energiáját a lombozat és a termés növesztésére fordíthatja. A gyökérzet sokkal kisebb, ezért közelebb ültethetjük egymáshoz a növényeket, így kisebb területen magasabb a terméshozam.

Elsősorban palántanevelésre alkalmazzák, saláta, spenót, leveles zöldségek, földieper esetében. Japánban már felgyorsított növénytermesztést folytatnak a hidropónia alkalmazásával, ahol paradicsomot, uborkát és paprikát is termesztenek ezzel a módszerrel.

Folyamatos üzemeltetéssel, ezzel a megoldással egész évben folytatható a növénytermesztés. Igazán 21. századi módszerről van szó, hiszen a terület kihasználása maximális. Ahogyan az ültetést, a szüretet is asztalon végzik. Nincs kapálás, sem gyomirtás. A tápoldat összetétele a teljes vegetáció szakaszában változatlan. Állandó ellenőrzés mellett vízzel, vagy friss tápoldattal pótolják a növények által elhasznált mennyiséget. A palántanevelő és a -termesztő úsztató tápoldata különböző, és függ az adott növénytől.
Ez az eljárás gazdasági szempontból is nagyon jelentős lehet; sokan a jövő fő élelemforrásaként emlegetik a hidropóniát.

További érdekes információkat ezen, ezen és ezen a linken találsz.

Ha pedig az íróasztalodon is kipróbálnád, 30 USD-ért meg is rendelheted a képen látható kis oázist.