A rutinos szobakertészeknek sem tilos a metszés. Persze sokan visszarettennek féltett növényük darabolásától. A metszés, ahogy a szemzés, növényszaporítás vagy éppen a permetezés nem ördöngösség, csupán néhány egyszerű alapszabályt szükséges elsajátítani ahhoz, hogy biztos kézzel nevelhessük növényeinket.

A bonszaj művelői mindent tudnak a metszésről

A növények általában sok csonkolást túlélnek, ha nem így lenne, akkor a kisebb, nagyobb állatok lakmározása már több fajt kipusztított volna. Azt azonban jó tudni, hogy a növények – bárhonnan is származzanak – itthon általában tavasszal növekednek, már csak azért is kell ilyenkor metszeni, hogy az új hajtások, levelek mielőbb eltakarják a csúf sebeket.

Ha csak a szűk értelemben vett metszési módszereket soroljuk, akkor az egyik legnépszerűbb fikuszon, a Ficus benjamina-n ki lehet próbálni az összes trükköt. A sokféle fikusz, így a kislevelű faj, ha nem is kívánja, de jól tűri a metszést.

Mielőtt vágunk, érdemes megfigyelni, hogy a kiszemelt növény mely részeiről hozta korábbi hajtásait, leveleit. Ezen a tulajdonságán nem fog a jövőben sem változtatni, s biztosak lehetünk, rövidesen előbújnak a rejtett, alvó vagy éppen fő rügyekből a hajtások, levelek.
A fikusznál maradva, nyugodtan csonkoljuk a túlságosan megnőtt, felkopaszodott hajtást. Az eredeti ágacskák harmadát elég meghagyni. Arra azonban ügyelni kell, hogy az ágon maradjon legalább egy-két levél. Ha magas törzsű fácskát szeretnénk, akkor az egyetlen meghagyott törzs alsó kétharmadáról minden oldalhajtást, levelet el kell távolítani. Ha viszont egy minibokor elérése a cél, akkor pont a fordítottját kell tenni, és a felfelé, vagy oldalra törő hajtások csúcsát kell néhány levéllel lecsippenteni. Ekkor egy időre megtorpan a növekedés, mert a növény ezt az információt elveszítette, viszont besűrűsödik, s belül hoz újabb hajtásokat. Ezek közül később kell majd válogatni.
A metszés nagy tudorai ezeket a trükköket váltogatják. Az óvatosaknak is igazuk van, amikor azt állítják, hogy minden növény más, de pont a metszéssel lehet őket azonos szerkezetűvé alakítani.