Január 6-án, vízkeresztkor véget érnek a karácsonyi ünnepek, kezdődik a farsangi időszak. Hagyományosan ez a karácsonyfa végét is jelenti, legalábbis a lakásban. Mivel idén ez a nap hétfőre esik, sokan már a hétvégén megszabadultak a szebb napokat látott fáktól, sőt, a környékünkön már december 27-én is láttam kidobott ezüstfenyőt(!).

00-christmas-tree-uses.jpgNem ezt...

Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik a kijelölt helyekre kitett fenyőket, majd elégetik vagy komposztálják őket. Már ha nem hagytuk rajta a suttyomban elmajszolt szaloncukrok papírjait, a girlandokat, díszeket, neadjisten az égősort. Merthogy állítólag ilyen is előfordul…

A városi ember rendkívül leleményes, ami a karácsonyfától való szabadulást illeti. A legrendesebbje szépen levagdalja az ágakat, és külön helyezi ki a törzstorzó mellé. A praktikus (vagy a lusta) kihajítja az ablakon, ami szintén történhet átgondolt, vagy hirtelen felindulásból elkövetett módokon: előbbinél a család egyik tagja lent várja a pakkot, és figyelmezteti az éppen arra járókat a közelgő veszélyre. Az utóbbinál semmi elővigyázatosság, a "szemetelő" jó esetben lenéz, mielőtt kidobja a fát az ablakon, erkélyen. Pedig az ikszedik emeletről ez nem kis felelőtlenség! A sunyi másik fajtája, aki –miután meggyőződött róla, hogy senki nem látja – végighúzza a lépcsőkön a fát, mely útközben lepotyogtatja maradék tűleveleit. A művelet után természetesen elmarad egy seprű-lapátos utánkövetés. A  „környezettudatos” csomagtartójában kiviszi a közeli erdőbe, pedig ezzel jogilag ugyanúgy környezetszennyezést követ el, mintha sittet rakna le.

Kertes házban lakók gyakran eleve gyökeres fát választanak, melyet idén gond nélkül kiültethetnek (ha még nem tették volna meg), hiszen a talaj egyáltalán nem fagyott át. Mindenesetre nem árt sietni, mert a földlabdás fák nehezen viselik a szobai létet. A megfelelő hely kiválasztása a kertben nagyon fontos, erről korábban már esett szó itt. A locsolásról se feledkezzünk meg!

Faluhelyen, ahol még őrzik a hagyományokat, a fenyőfát elégetik, hamuját pedig elszórják a veteményesbe, hogy jobb legyen a termés. Termésjavító célzat nélkül is elégethetjük, de ne a lakásban tegyük, mert finom fenyőillat helyett bombasztikus élményben lehet részünk…

A lakásban kiszáradt fenyőfából kerti aprítóval kiváló mulcsot is készíthetünk. A tűlevelet sem kell mostohának tekinteni, nem árt a komposztnak, főleg nem az egy fáról lejövő mennyiség. Néhány cm-es rétegben elterítve lazítja a komposzthalmot.

A felkarikázott törzsből csinos ágyásszegélyt építhetünk; igaz, nem örök életű, de idén megint lesz karácsony...

04-christmas-tree-uses.jpg

Aki pedig nagyon a lelkére veszi a kivágott, elszáradt és kidobott karácsonyfák sorsát, tartson e fiúkkal. Csak erős idegzetűeknek!