A gazok ellen folyamatos harcot kell vívni, aminek első lépése, hogy felismerjük a kert nemkívánatos látogatóit. Pusztításukat nem érdemes halogatni, mert az idő nekik dolgozik: erősödnek, sokasodnak. Nem feltétlenül kell vegyszerért nyúlni, ragyogó eszközök lehetnek ellenük puszta kezünkön kívül a kapafélék.

5.jpgA gyommentesítés azonban nem csak a kapálásból áll. A munka az őszi, tavaszi talajműveléssel kezdődik. Ennek révén lehet csökkenteni a talaj gyomosságát, és a laza talaj kevésbé lesz kötött, amitől nagyban függ, hogy a későbbi kapálás tenyértörő vagy könnyű munka lesz.

tournesol-et-adventices.jpgA gyomokat először is fel kell ismerni

A kapálással nemcsak a közvetlen gyomirtást végezzük el, hanem közvetett módon a termesztett növény megerősödését is szolgálja. A laza talajban megnő a hasznos talajlakók életkedve, vad munkájuk révén a folyamatosan fejlődő gyökérszőrök (amelyek csak egy hétig élnek) kisebb energiával nyomulnak a tápanyagot tartalmazó talajrészecskékhez és a vízhez. Egyébként a durva rögös talajban csak a rögök felszínét hálózhatják be, a rög belseje számukra elérhetetlen. A jól fejlődő gyökérzet elősegíti a termesztett növények gyors és erőteljes fejlődését, idejekorán beborítja a talajt, és megakadályozza a gyomok ismételt kelését, majd elszaporodását.

A felszíni és mély kapálás kombinálása segít a talaj vízkészletének megőrzésében is, ezért is mondják, hogy egy kapálás felér egy alapos öntözéssel. Főleg, ha a megfelelő fejű szerszámmal végezzük.

8-071.jpgMecenzéfen kovácsolt magyar kapaformák

A kapálás sikerességét az időjárás is befolyásolja, ezen is múlik, hányszor kell egy szezonban nekiugrani” a területnek. Esős időben ugyanis a gyommal bőven fedett területen egy-egy kapálás után a gazok nagy része megmarad, tehát jóformán semmi eredményt nem érünk el. Ha ilyen az időjárás és a terület, hamar meg kell ismételni a kapálást.

A gyomok szívós, fura szerzetek; gyakorta nem elég a talajból eltávolítani őket, érdemes összegereblyézni és a komposzthalomra, vagy a szemétbe dobni őket, ugyanis, ha a területen maradnak, képesek újból gyökeret ereszteni.

A kapálás talajélettani hatásának áttekintése után érdemes szót ejteni magukról a szerszámokról is.

DSC06250.jpgA kapaarzenálból jól kell választani

Ha a kapálás derékfájdító, akkor nem jó a kapatest, de a nyél hosszával is baj lehet. A kapa nyelének, fejének mérete és formája használója magasságához kell, hogy igazodjon. A kényszerű görnyedésen pár centiméterrel hosszabb nyéllel lehet segíteni. A ferde telken rövidebb, síkon hosszabb nyél való a kapába. Többféle kapa létezik, a szakma megkülönböztet irtó-, nyitó -,répa-, villás kerti-, lengyel-, fogas-, karmos és kerekes tolókapát. (A felsorolás nem teljes.) Ha az adott célhoz a megfelelőt választjuk, nagyban megkönnyítjük magunknak a munkát.

Szerző: Czauner Péter

Forrásokhoz katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!