Sokan szeretnének tavat a kertjükbe, de az álom megvalósítását valamilyen oknál fogva mindig elhalasztják. „Túl kicsi a kert”, „kicsik még a gyerekek, nehogy gond legyen”, „nagy falat ez nekem”, „kinek van erre ennyi pénze” – ha ismerősek a gondolatok, bátran olvasson tovább! Nem kell ugyanis nagyban kezdeni – egy jól megépített kis vízfelület ugyanolyan dísze lehet a kertnek, és ugyanolyan vonzó élőhely, mint nagyobb testvérei.

tözegbeton_boritású_dézsató.jpgTőzegbeton borítású dézsató

Bármekkora vízfelületet létesítünk a kertünkben, mindenképpen jót teszünk vele magunknak és környezetünknek is. Azon az örömön túl, amit látványukkal szereznek, ezek a tavacskák sok állatnak nyújtanak kiváló élőhelyet és itatót. A folyamatos párolgás megköti a port, ezzel tisztítja a környék levegőjét.

Ha nagyság szerint nézzük ezeket a minitavakat, a legkisebb, könnyen elkészíthető vizes élőhely a mocsárkert. Ide olyan nagy vízigényű növényeket ültethetünk, amelyek a normál kerti talajban nem nőnének szépen, a tófóliával bélelt sekély tocsogósban azonban remekül érzik magukat. A tartós vízborítás miatt párásabb lesz a környezet levegője is, ezért a környékére ültetett növények is jobban fejlődnek.

schizostilis.jpgSchizostilis

Lythrum_salicaria_füzény_közeli.jpgFüzény (Lythrum salicaria)

Akit nem annyira a növények vonzanak, inkább a vízfelület csillogása, és a körülötte hamar kialakuló nyüzsgés, annak a madáritatót javasoljuk. Ezek a kis tavak készülhetnek tófóliával, vagy használhatjuk a kereskedelemben kapható edényeket. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a gyakori vízcserét és takarítást egyszerűen meg kell tudnunk oldani!

Ha „igazi” tavat szeretnénk kicsiben, akkor állítsunk fel egy dézsatavat. Választhatunk valódi dézsákból készített, kör alakút (nem kell megijedni a mértani formától, nagyon szépen ki lehet alakítani a környezetét), vagy, ha kicsit nagyobb helyünk van, egy előregyártott tómedret.

dézsató_patakkal.jpgDézsató patakkal

A nagyon kis tavakat – éppen kis méretük miatt – nem kell feltétlenül a talajszintbe süllyeszteni, sokkal „nagyobbat mutat”, ha kiemeljük a környezetéből, feltöltjük a környékét, és a kert egészéhez illően kövekkel, rönkökkel, kis támfallal keretezzük. Az így elkészült kis kertrészlet mellé helyezzünk el egy padot, vagy alakítsuk ki eleve a kiülős-beszélgetős sarokhoz kapcsolódóan. A víz mellett üldögélve már nem is fogjuk olyan kicsinek látni!

dézsató_kiemelt_ágyásban.jpgDézsató kiemelt ágyásban

Akár kicsi, akár nagy, egy tó építése során az egyik legfontosabb (és sokszor elrontott) lépés a hely kiválasztása. Úgy kell elhelyeznünk a tavat, hogy az lehetőleg csak reggel vagy délelőtt kapjon néhány órán át közvetlen napfényt. Egy kis tó vize nagyon hamar átmelegszik, a nem kívánt biológiai folyamatok – algásodás, vízvirágzás, nagymértékű párolgás stb. – pedig felpörögnek. Inkább válasszuk a teljes árnyékot, mint a tűző napot! Nekünk is kellemesebb lesz árnyékban üldögélni a tó partján…

A másik alapvető szempont a hely megválasztásánál: olyan helyre tegyük, ahol látjuk, és naponta élvezhetjük, hiszen ezért építettük.

Ha nem találunk megfelelő árnyékos helyet, akkor sincs veszve a dolog. Mivel kis vízfelületet készítünk, akár egy nagyobb napernyő vagy néhány dézsás növény is eltakarja a napsugarak elől. Praktikus a napernyőt úgy elhelyezni, hogy a tavon kívül ülőhelyünkre is árnyékot vessen.

Folytatjuk...

Szerző: Tóth Zoltán - Aesculus Kertészet

http://www.toepites.hu/