Tegnap láttam a tévében a PETA, ez egyik legnagyobb állatvédő szervezet új reklámfilmjét, melyben átlagos, hétköznapi pasik büszkélkednek – igaz, ruhán kívül - zöldség-gyümölcsnek álcázott férfiasságukkal. Az üzenet alapja az a meggyőződés, hogy a húsevés - azonkívül, hogy állatok legyilkolásával jár - potenciacsökkentő hatású, sőt, hosszútávon akár impotenciát okoz. Ellentétben a vegán életmódot folytató férfiakkal, akik a szervezet meggyőződése szerint igazi lepedőakrobaták.

Nem tisztem eldönteni, kinek lehet igaza, gondolom, mindkét táborban bőven akadnak kivételek. Ugyanakkor eszembe jutott, hogy több helyen olvastam már olyan kísérletekről, melyek azt bizonyítják, hogy a növények is éreznek, vannak fájdalmaik, félelmeik. A kísérletsorozat „atyja” Cleve Backster, kora egyik legismertebb poligráf-szakértője. 1966-ban, egy este gondolt egyet, és az irodáját díszítő sárkányfa levelére kapcsolta a hazugságvizsgálót. Eredetileg csak arra volt kíváncsi, mennyi víz kell a növénynek, de meglepetésére olyan görbe jelent meg a papíron, mint a hazugságvizsgálóra kapcsolt embereknél az izgalom jeleként. Ekkor újabb ötlete támadt: a gyanúsítottaknál fenyegetés hatására mérhető az erős érzelmi felindulás, úgyhogy Backster arra gondolt, fenyegetésként megégeti a levelet. Ahogy ezt kigondolta, a műszer által rajzolt görbe meredeken felugrott. Tehát, a növény már a kínzás gondolatára is reagált! Viszont magára az égetésre alig. Felmerült a kérdés, olvashat-e a növény az ember gondolataiban?!

A nálunk is látható népszerű sorozat, a Mythbusters (Állítólag) állandóan kételkedő tagjai is kipróbálták Backster kísérletét a dracénával, és működött:

Az első felfedezést aztán még számos kísérlet követte. Egyszer egy filodendront és szerető gazdáját vizsgálták, akivel előre megbeszélték, hogy bizonyos kérdésekre igaz, másokra hamis választ ad. Az érzékelőkre kapcsolt növény jelezte, amikor gazdája hazudott.

Egy másik híres kísérletben egy ember kirángatott a cserepéből egy növényt, majd jól összetaposta. Ezután más ártatlan személyekkel együtt sorban bementek egy elektródákkal felszerelt filodendron szobájába. A műszer pánikszerű reakciót mutatott, amikor a „növénygyilkos" belépett.

A kísérletek a mai napig folynak, időközben bizonyítást nyert, hogy a növények nemcsak egymás, de más élőlények szenvedéseire is reagálnak. A kísérletnél ember nem volt a közelben, egy automatikus berendezés egyszer csak apró rákokat öntött egy fazék forró vízbe. A három külön helyiségben felállított filodendronok egyszerre reagáltak a rákok halálára. Vagyis a növények valamilyen módon kommunikáltak a rákokkal, de a kapcsolat mikéntje még további kutatásokat igényel.

Visszakanyarodva az állatvédők reklámjához: ha tényleg megdönthetetlen bizonyítást nyer, hogy a növények is érző lények, akkor az állatok kínzását elítélő vegetáriánusoknak fejtörést okozhat a salátalevél emberi fülnek hallhatatlan sikolya…

További érdekes kísérletek itt és itt.