De legalábbis ez az év biztosan. Miután a jó szerencse reményében Újévkor mindenki megeszi a kötelező lencseadagját, az év további részében hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mennyire fontos, hogy elegendő hüvelyest fogyasszunk.

hüvelyesek húsmentes hétfő ENSZ FAO hüvelyesek éve

 

A hipermarketek világában egész évben hozzájutunk mindenhez, mi szem-szájnak ingere, eleinknél szerencsére nem ez volt a helyzet: minden évszakban azt ették, ami éppen volt. Télen pl. hüvelyeseket, pedig talán nem is tudták, milyen jót tesznek magukkal. A rostban, vasban, B-vitaminokban, cinkben, fehérjékben gazdag hüvelyesek (két-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza vagy a rizs) jót tesznek az emésztésnek, ráadásul ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej. Ezekről az „apróságokról” vagyunk hajlamosak manapság megfeledkezni, amin némileg azért javít az egyre népszerűbb indiai, arab, török konyha a maga gazdag hüvelyes-felhozatalával.

hüvelyesek húsmentes hétfő ENSZ FAO hüvelyesek éve

A méltatlanul nélkülözött hüvelyesek fontosságára az ENSZ is felfigyelt, ezért január 6-ával hivatalosan is elindították a Hüvelyesek Nemzetközi Évét. Kormányok, nemzetközi és nemzeti szakmai és civil szervezetek bevonásával szeretnék felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a haszonállatok száma kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a népesség. A termőföld területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmadával is a haszonállatokat etetjük.

Pedig a hosszútávon fenntartható élelemellátás és a környezet érdekében is nagyon fontos lenne, hogy más növények mellett a hüvelyesek újra a figyelem középpontjába kerüljenek. Már a fáraók is nagyra tartották több százféle változatát, nekünk sincs semmi okunk, hogy jelentőségüket alábecsüljük. Annál is inkább, mert nitrogénmegkötő képességükkel növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem. Ideje hát rehabilitálni a csicseriborsót, babot, lencsét és társait, amelyek ma már tényleg nagy választékban kaphatók.

hüvelyesek húsmentes hétfő ENSZ FAO hüvelyesek éve

A 2016-os évben több nagyszabású nemzetközi rendezvénybe futhatunk bele, amelyek főszereplője valamelyik hüvelyes lesz: pl. egy londoni falafelfesztivál, vagy számos receptcsere. A hüvelyesek évéhez több neves szakács, étterem csatlakozik, és aktív részt vállal a nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom is, melynek célja, hogy a hét egy napján (nem feltétlenül hétfőn) egyáltalán ne együnk húst. Ha pedig az nagy kínnal járna, hallgassunk közben kedvcsináló zenét hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!