A magyarországi állatkertekben igazi bébibumm tapasztalható az utóbbi időkben, sűrűn érkeznek hírek az újszülöttekről. A Nyíregyházi Állatpark az egyik élenjáró "babaközpont": most éppen a gibboncsalád gyarapodott.

Másolat - Gibbon 34.jpg

A svéd mama és a magyar származású apa csemetéje nem az első utód, 2010 karácsonyán már született egy kölykük, így a család most négy tagúvá bővült.

Az egyhetes bébi bundája még nagyon gyér, de ez nem okoz problémát, hiszen az első négy hónapot anyjába csimpaszkodva tölti, ezalatt pedig a szőrzete is fokozatosan erősödik.

DSC_0142.jpg

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk kétszer hosszabb a testüknél, és amikor az egyik ágról a másikra lendülnek, hosszú karjukat úgy használják, mint valami kampót.

Másolat - Fehérkezű gibbon 01.jpg

Monogám párkapcsolatban élnek. A nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos koráig szoptatnak. Napfelkeltekor a párok duettet énekelnek, így jelzik lakó- és táplálkozási területük határait.

A Nyíregyházi Állatparkba látogatók szinte testközelből leshetik meg a majmokat, hiszen élőhelyüket - egy hatalmas szigetet - csak egy vizesárok választja el a vendégektől. Így most a legszerencsésebbek végignézhették a kicsi világra jövetelét, aki fél órával a születése után már a lombkoronaszinten volt anyjával.

Másolat - Gibbon 70.jpg

A fehérkezű gibbonok főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben. Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket, mely programhoz a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott, így a kölykök 6-7 éves koruk környékén, amikor ivaréretté válnak, más európai állatkertbe kerülnek majd.

A Fővárosi Állatkert sem panaszkodhat: az utóbbi hónapokban ott is szinte hetente gyarapodott a "bölcsőde". A kicsikről készült fényképalbum itt látható.

A gibbonokról készült fotókért köszönet a Nyíregyházi Állatparknak.