A barátok, családtagok szilveszterkor szerencsét ígérő ajándékokat szoktak egymásnak adni. A növények között kiemelten ilyennek számít a négylevelű lóhere.  A növények világát ismerők tudják, hogy ez az amúgy rendre háromlevelű fehér here igen ritka – tízezer háromlevelűre jut egy – négylevelű változata. Ilyet lelni szerencse vagy kitartó kutatás nélkül lehetetlen. Talán a legnevesebb négylevelűlóhere-gyűjtő Ferenc József volt, akit a monarchia nyaralóhelyeinek parkjaiban, réteken gyakorta lehetett látni szerencséjét keresni. A naplójában préselt példányokat szívesen mutogatják az osztrák helytörténeti kiállítások tárlóiban.

 

szerencse madársóska szerencsehere fehér here
Fehér here

 

A genetikai értelemben növekedési hibának számító negyedik, vagy többedik herelevélről azt tartják, szerencsét hoz, miután az első a hitért, a második a reményért, a harmadik a szeretetért és a negyedik a szerencséért felelős.

Aki szerencse-ügyben biztosra akar menni, szilveszteri ajándéknak remek választás a szerencsehere (Oxalis), melynek levele csak hasonlít a négylevelű lóheréére. De ezzel, mármint a „csak hasonlósággal” nem kell az ajándékozott kedvét szegni.

szerencse madársóska szerencsehere fehér here

A gumós növény egyébként jól tartható árnyékos kertekben és cserépben is. E madársóskák jó néhány faját ismerik. A Mexikóból származók gumóit télen a fagytól hűvös, száraz helyen kell tartani, majd tavasszal újra a szabadba lehet vinni.

 

szerencse madársóska szerencsehere fehér here

Szerző: Czauner Péter

Forrásokért katt a képekre.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!