Külföldön több példa bizonyítja népszerűségét, Magyarországon még kevéssé jellemző, hogy olyan helyeken találkozhatunk növényekkel, ahová a napfény nem, vagy csak alig hatol be, ahol egy betonfal, vagy egy irodai folyosó ad életteret a dísznövényeknek.

A városi növénytermesztés egyik leglátványosabb formája a vertikális
kert, más néven az élőfal, zöldfal. Koncepcióját Patric Blanc, párizsi botanikus találta ki, akit az esőerdők különleges növénytársulásai ihlettek meg.

A függőleges kert egy könnyűszerkezetes építmény, amelyben a szükséges vizet és fényt, oldott ásványi anyagokat egy többnyire automatizált rendszer biztosítja a beültetett növénytársulásnak. A rendszer egy már korábbi bejegyzésben említett technológián, a hidropónián alapul, ahol a növények valamilyen mesterséges ültetőközegben fejlődnek, és azon keresztül jut el hozzájuk a szükséges mennyiségű tápoldat.
A zöldfalnak kültéri és beltéri változata egyaránt létezik: az első nem keverendő össze a falra véletlenül felfutott borostyánnal vagy vadszőlővel (erről majd egy későbbi posztban lesz szó). Most ez utóbbiról, a beltériről szeretnék írni, mert rendkívül izgalmas, ahogyan az élőfal felülete és formája igény szerint változik, életet, dinamikát visz bármilyen belső térbe. A megfelelő világítástechnika alkalmazása mellett napfénytől elzárt helyeken, akár aluljárókban, bevásárlóközpontokban is impozáns növényzet hozható létre.

A technológia:
Maga a szerkezet egy rozsdamentes fémkeretre rögzített, 10 mm vastagságú, páraelzáró műanyag lemezből áll, amelyre több réteg speciális, rothadásmentes, nagy nedvszívó képességű, műszálas filc kerül. Ez a filc tulajdonképpen a növények ültetőközege. A szerkezet teljes vastagsága nem több 4 cm-nél, súlya körülbelül 20 kg négyzetméterenként, amit egy lábazati tápoldattartály és egy automatizált csepegtető öntözőrendszer egészít ki. Az öntözés naponta néhány percig tart, és a korszerű szivattyúnak köszönhetően minimális zajjal jár. A világítás az adott hely függvénye, általában nagy teljesítményű, speciálisan növényvilágításra kifejlesztett fémhalogén reflektorok, LED-lámpák szükségesek, melyek rendkívül energiatakarékosan működnek és hosszú élettartamúak. (http://verticalgardenbudapest.com/)
A vertikális kerteknek az esztétikai értéken kívül számos pozitív tulajdonságuk is van. Az élőfal rendkívül hasznos funkciója az úgynevezett biofiltráció, melynek lényege, hogy mentesíti a levegőt a káros anyagoktól, ill. mikroorganizmusoktól. Továbbá oxigénnel dúsítja és javítja a levegő minőségét, kiszűri a port, elnyeli a szén-dioxidot. Szintén előny, hogy egyensúlyban tartja a belső tér egészséges páratartalmát. Mindezek mellett környezettudatos és esztétikus dekoráció, kiváló hő- és hangszigetelő. Nem beszélve arról, hogy segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, klimatizál. Az ültetőközeg mellett a növények körüli mikroklíma is szigetel, ezáltal télen csökken a felhasznált fűtési energia, nyáron pedig feleslegessé teszi a légkondicionáló használatát.

Szerencsére nálunk is találunk már példákat a függőleges kertépítésre. 2007-ben egy fiatal csapat megalapította a Mohány és Páfra-t, munkáik már városszerte több helyen láthatók. Csak egy példa közülük: a Manier Divatszalon (kép lent), a többit itt megnézheted.

Jó lenne, ha egyre több helyen, főleg irodaházakban, üzletekben alkalmaznák ezt a módszert. Nem kis befektetés, de a fentiek ismeretében mindenképpen megtérül: szép környezetben kiegyensúlyozott, kreatív, jókedvű dolgozók, elégedett ügyfelek. Kell ennél több?! 

Ha érdekel a téma, további infókat többek között ittitt és itt találsz.