A gombakedvelők igazán örülhetnek a mostani esős időszaknak, mert még számos ehető gomba nő novemberben is. Persze nem árt, ha tudjuk, hol kell keresni.

Tűlevelű erdőkben jó eséllyel keresgélhetünk az őszi időszakban, és a meghatározásnál sokat segít, ha tudjuk, milyen típusú fenyvesben jártunk. Lomberdőkben a savanyú talajú részeket figyeljük, ahol sokféle zuzmó- és mohafaj nő. A kidőlt fatörzseken, tuskókon eső után nagyon hamar megjelennek a korhadékbontó fajok,pl. a barna vagy a fehér porhanyósgomba (Psathyrella piluliformis; P. candolleana).

Psathyrella_piluliformis_(Bull.)_P.D._Orton_59628.jpgBarna porhanyósgomba

A gombászás egyre népszerűbb és nagyon szórakoztató hobbi, ugyanakkor akár gyakorlott, akár kezdő gombászok vagyunk, néhány alapvető szabályt mindenkinek be kell(ene) tartani.

1. Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan! 

gyilkos-galoca-1.jpgGyilkos galóca különböző növekedési fázisokban

2. A begyűjtött, étkezésre szánt gombát mindig mutassuk meg gombaszakértőnek, függetlenül attól, hogy teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban. Városokban hétköznapokon a piacokon - egyes nagyvárosokban munkaszüneti napokon is - a kijelölt gombavizsgáló helyeken ellenőriztethetjük a talált gombákat.

3. A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:
   - nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál;
   - az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik. A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe elvágva is fehér marad;
   - a hagyma és a petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik meg,
   - nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek;
   - nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető;
   - a háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre mérgező is lehet;
   - a csiga- vagy rovarrágta gomba is tartalmazhat méreganyagot.

4. Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így az azon található, a határozáshoz szükséges alaktani bélyegek megmaradnak.

5. Gombát kosárba vagy papírdobozba gyűjtsünk, sohasem műanyag zacskóba, mert befülled, így könnyen romlik, ráadásul a termőtestek összetörhetnek, felismerhetetlenné válhatnak.

6. Ázott, fagyott, kukac- és csigarágta, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjunk fel!

7. A gombák között több ritka, védett faj is van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük! Az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat ne rugdossuk fel!

8. Gombát nyersen ne fogyasszunk, mindig alaposan süssük-főzzük meg!

9. A frissen szedett vagy vásárolt gombát és a gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább még hűtőszekrényben sem. Hosszabb tárolásra fagyasztószekrényt használjunk vagy konzerváló szerrel (pl. só) tartósítsuk a gombát. Gombaszárításra jól szellőző, meleg, lehetőleg napos helyet válasszunk, majd a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyag tasakban tároljuk.

Az ilyenkor szedhető gombákról legközelebb...

Forrás: dr. Locsmándi Csaba - dr. Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn!