Talán észrevettétek, hogy ma ünnepi „fejdíszt” kapott a blog, amit külön köszönünk ifjú webdizájnerünknek, Ákosnak! Az ok pedig: a Kapanyél ma ünnepli 1. születésnapját!

Majdnem el is felejtettük, hogy pont egy éve történt az első kapavágás. Visszanéztük hát, melyek voltak a legfontosabb események az elmúlt 365 napban, és elkészítettük az éves mérleget.

Az első szárnypróbálgatások után 2011. április 19-e hozta meg az áttörést, amikor hidropóniás posztunk kikerült az Index címlapjára, és több mint 2000-en olvasták. Teltek a hónapok, egyre többször jelentünk meg a blogketrecben, és egyre többen kezdték látogatni a blogot. Megnéztük, melyek voltak a legolvasottabb posztjaink, de ebből nem szabad messzemenő következtetést levonnunk, hiszen abból az derülne ki, hogy a legtöbb olvasónk máját féltő nagyivó vagy méregkeverő, mert az első négy helyezett a japán mazsolafa, a máriatövis, a gyöngyvirág és a nadragulya lett.

Az évi 200 000 egyedi látogatóból mára kialakult egy állandó olvasótábor, mely nagy örömünkre szépen gyarapszik. Összesen 114 országból látogatták már meg a Kapanyelet, a környező országokon kívül sokan olvasnak bennünket Angliában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Svájcban, a Benelux államokban. De szerepel a listán Kína, Szingapúr, Dél-Korea, India, Argentína, sőt az Egyesült Arab Emirátusok is.

Nagy sikert arattak játékaink, magunk is meglepődtünk, mennyi tehetséges fotós olvas bennünket. A nyertesek kiválasztásának rémesen nehéz feladata elől nem hátrálunk meg, úgyhogy nemsokára újabb játékot hirdetünk! A kertészkedést segítő könyveket a Cser Kiadó továbbra is szívesen felajánlja nyereményként, és reméljük, többi együttműködő partnerünk sem lesz szűkmarkú. Őket is köszönet illeti.

Annak idején, a bemutatkozó posztban azt jelöltük ki célul, hogy veletek együtt, a kérdések, megjegyzések, kritikák figyelembe vételével alakítjuk majd a blogot, melyben nagy segítséget nyújtanak szakértőink: Bálint Károly, Czauner Péter, Megyeri Szabolcs (kertépítők, kertészmérnökök), Pénzes László ornitológus, Csonka Péter természetfotós, akiknek ezúton is köszönet lelkes közreműködésükért!

Erre az évre is tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, de bármikor hagyjuk magunkat eltéríteni. Ezért bátran jelezzétek, ha valamiről nagyon szeretnétek olvasni (ezt már eddig is többen megtették), és akkor arról írunk. Egyébként meg igyekszünk továbbra is érdekesek, színesek, naprakészek maradni. Köszönjük, hogy olvastok bennünket, hálásak vagyunk minden építő kritikáért, kiegészítő információért. A kerti szerszám nyele sem vásik el egy év alatt, úgyhogy reméljük, még sokáig támaszkodhattok a Kapanyélre!