Rendkívül ritka kondorkeselyű, más néven andesi/andoki kondor érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. A hatalmas méretű madár igazi kuriózum: szárnyfesztávolsága 270-320 centiméter, aminek köszönhetően röpte felülmúlhatatlanul szépséges. Nem csoda, hogy sok indián törzs totemállatként tisztelte.

 

 

Megritkulását a vadászaton kívül az óceán növekvő szennyeződése okozta, mivel a mérgezéstől elpusztult és partra vetődött tengeri élőlények egy része a szervezetébe kerül, és  a méreg felhalmozódik a testében.

Dél-Amerikában Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honos. Az Andokban 3000-5000 méteres magasság között él.

Ez az erőteljes, masszív faj kizárólag nyílt magashegységi terepen él, ahol erősek a légáramlatok, és a levegőben vitorlázva keresi dögökből és kisebb állatokból álló táplálékát.

Pihenő- és fészkelő helyei hozzáférhetetlenek, nyílt sziklaszirteken több száz méter magasságban vannak. Hatalmas széles szárnya és széles tollakból álló merev farka kiterjedt felület biztosít a kitartó  keringéshez a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energia befektetéssel tudja szemlélni a tájat elhullott tetemek után. Ha felszáll, evezőtollainak hegyét használja az irány szabályozására, úgy hogy nyitja és zárja őket.

Akár 5000 méter magasságba is felemelkedik, de általában 3000 méter magasságban repül. A földön ügyetlenül mozog, és csak addig marad lent, amíg táplálkozik. Élelem után kutatva gyakran több száz kilométert tesz meg.

Szinte teljes mértékben a döghús fogyasztásához alkalmazkodott. Lábai nagyok ugyan, de gyengék egy nagyobb testű állat felragadásához és óriási csőrével is csak az elhullott állatok felpuhult húsát képes szétszaggatni.

Az újvilági keselyűk feje és nyaka rendszerint csupasz és élénk; a nagyobb fajoknak, mint a kondorkeselyűnek is, tömött tollakból álló gallérja is van a nyaka körül.

Egyedülálló tulajdonsága a vágómadár-alakúak rendjében, hogy a hímek nagyobbak, mint a tojók, emellett a hímek magas sisakot is viselnek.

Bolívia, Chile, és Ecuador címerállata.

A Nyíregyházi Állatparkban most először látható ez a különleges faj, és a Németországból érkezett  tojóhoz hamarosan pár is érkezik.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!