Flóra istennő a római mitológiában a növények, virágok és a virágzás, de emellett a tavasz, a termés és a termékenység - a nők anyai reményeinek patrónája is volt.

A Floraliát Flora istennő templomának i.e. 238-ban történt felszentelése óta minden esztendőben nagy pompával, látványosságokkal ülték meg az antik Róma polgárai. A császárkorban április 28-tól május 3-ig tartották. Az embereket és az állatokat egyaránt virággal díszítették. Az első napon áldozatot mutattak be az istennőnek, virágokat helyezve oltárára. A következő napokon színészek és táncosnők szórakoztatták a közönséget.

A Floraliákon kedvelt esemény volt, hogy babot, borsót és lencsét dobtak a nép közé, így mindenki annyit tudott a zsebébe tenni, amennyit akart. Az ünnepség utolsó napját a cirkuszi játéknak szentelték, amikor a komoly állati küzdelmek paródiájaként kecske- és nyúlviadalokat szerveztek. A kereszténység hivatalos vallássá válásával az ilyen ünnepségeket beszüntették.

Ezen a hétvégén (május 21-22.) az Aquincum Baráti Kör és az Aquincumi Múzeum XXII. alkalommal rendezi meg a Floraliát.
Az eseményre fiatal virágkötők virágkötészeti munkáikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet. A látogatók betekintést kapnak az ókori Róma életébe, gyerekeknek és felnőtteknek kitűnő szórakozás ígérkezik, úgyhogy aki teheti, ne hagyja ki!