A természetben nagyon sokféle növény él egymás mellett, és ennek a faj- és fajtagazdagságnak meg is van az eredménye: nincsenek jelentősebb betegségek és kártevők. Ezzel szemben egy átlagos kert nem túlságosan fajgazdag, ami melegágya a kártevők, kórokozók elszaporodásának.

Vegyes kultúrák kialakításával és a megfelelő növények társításával nagyon sokat tehetünk kiskertünk egészségéért. Ebben segítenek a gyógynövények is, melyeket növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra egyaránt sikerrel használhatunk. Segítségükkel a terméshozamot is növelhetjük, mert szín- és szagingereket (illóolajok) bocsátanak ki, melyek odavonzzák a hasznos beporzó rovarokat, így nagyobb termésre van kilátás.

image007.jpg

Növénytársítások:

- Azt mindig is tudtuk, hogy a burgonya nagyon finom köménnyel fűszerezve. Ugyanez a helyzet, ha a kertben egymás mellé ültetjük őket: a krumpli jobb ízű lesz a közelben fejlődő köménytől.

kömény.jpg

- A bab és a kukorica párosa közismert: a felfutó hüvelyes a tengeriszárat használja támasztéknak.

- Az uborka bő terméssel hálálja meg, ha bazsalikomot ültetünk mellé, mert ez utóbbi illóolaja sok beporzót csábít oda.


bazsalikom.JPG 

- A hasznos rovarok vonzásában az ernyősvirágúak is jeleskednek: a sárgarépa, a felvirágzott petrezselyem vagy a zeller lágybogarakat és zengőlegyeket hívnak, melyek nagy pusztítói a levéltetveknek.

- A kapor elriasztja a sárgarépa-gyökértetűt.

IMG_7603.JPG 

- Ha káposztafélék mellé koriandert ültetünk, kevesebb földibolhára és káposztapoloskára számíthatunk.

A kiskertek kedvelt virágai közül sokan egyben nagyon hasznos társnövények is. Az egyik klasszikus a bársonyvirág, azaz a büdöske, mely elriasztja a drótférgeket, gyéríti a fonálférgeket, hatásos lótücsök és meztelen csiga ellen, és vonzza a hasznos vadméheket és fürkészdarazsakat.

kapor-büdöske.jpg 

A körömvirág vonzza a levéltetveket pusztító fátyolkát, zengőlegyet, lágybogarat, és riasztja a burgonyabogarat és a fonálférget. Ha gyümölcsfák tányérjába büdöskével együtt ültetjük, még jobb hatást érhetünk el.

800px-Cantharis_fusca01.jpgKözönséges lágybogár

A sarkantyúka vonzza a tetveket, így fejti ki jótékony hatását. Jól véd a káposztaféléket idén nagymértékben támadó lisztecske ellen is. A paradicsom és a burgonya mellett nemcsak jól mutat, de távol is tartja a kórokozókat. Gyümölcsfák köré telepítve a vértetvek ellen hatékony.

Az ajakos gyógy- és fűszernövények a hasznos beporzóknak mutatják meg a helyes utat, emellett védenek több kártevőtől is.

Az orvosi zsálya hernyók, tetvek, csigák, míg a menta a levéltetű, a földibolha és a káposzta-bagolylepke ellen véd. Mindkét növényt az ágyás szélére érdemes ültetni, hogy gyors terjedésükkel ne nyomják el a haszonnövényeket.

zsálya_2.JPG

A bazsalikom légy-és szúnyogriasztó hatású, így érdemes belőle olyan helyre is ültetni, ahol szép nyári estéken üldögélni szoktunk.

A borsikafű a babféléket védi a fekete levéltetűtől. Ezt is érdemes a szélekre ültetni, mert a tetű a szélső növényeket támadja meg először.

A gilisztaűző varádics hangyák ellen jó, és ezt a hatását akkor is kifejti, ha a főzetével locsolunk.

1375955_555330951202494_1769222522_n.jpg Fotó: Emil Kis

A kakukkfű a csigákat, az útifűfajok a levéltetveket tartják távol és védenek a káposzta-gyökérgolyvát okozó gombától.

Ugyancsak a gombák ellen hatásos a kamilla és a cickafark.

Achillea_millefolium_bloem.jpgCickafark

Ahogy a gilisztaűző varádicsnál már említettük, nemcsak az segít, ha a gyógynövényeket a haszonnövények mellé ültetjük, hanem a belőlük készült levekkel is hasonló eredményeket érhetünk el.

A növényi levek elkészítéséhez használhatunk friss vagy szárított növényeket. Ha magunk nem szárítottunk, nyugodtan megvehetjük a kereskedelemben kapható szárított gyógynövényeket. A léhez legjobb az esővíz, de legalábbis lágy vizet használjunk, és ne fémedényben készítsük!

Ha frissen szedett növényből készítjük, öntsük fel vízzel, jól gyúrjuk át, majd hagyjuk állni.

E körből a legismertebb talán a csalán, mely ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti a növényeket.

Elkészítés: 1 kg friss (15 dkg szárított) csalánhoz 10 l vizet adunk, majd 36-48 óra állás után hígítatlanul használhatjuk. Ha 2 hétig erjesztjük – amit lakásban ne tegyünk, mert a szag minket is elűz -, akkor már 1:50 hígításban hetente használjuk permetlének. Öntözővízbe is tehetjük, de közvetlenül a növényre is permetezhetjük. Az is nagyon hatásos, ha a csalánt talajtakaróként szétterítjük, mert a benne található vas és nitrogén így bemosódik a talajba.

A mezei zsurlót gombabetegségek ellen megelőzésként használhatjuk, mert magas szilíciumtartalma erősíti a sejteket, így a növények ellenállóbbak lesznek.

Elkészítés: 30 dkg zsurlót 5 l vízben 1 órát főzzük, majd ha kihűlt, ötszörös hígításban permetezünk vele.

mezei_zsurlo_602946_17059.jpgMezei zsurló

A gilisztaűző varádics rovarok ellen véd por vagy permet formájában.

Elkészítés: 30 dkg varádicsvirágot leforrázunk 10 l vízzel, kihűtjük, és máris permetezhetünk vele.

Végül, de nem utolsósorban essék szó a zseniális fokhagymáról is, mely ültetve és locsolva egyaránt elűzi a talajlakó kártevőket az ágyásból.

Elkészítés: Az összezúzott fokhagymát növényi olajjal leöntjük, hogy ellepje, 2 napig a hűtőszekrényben állni hagyjuk, majd leszűrjük és vízzel hígítjuk (4 ek olaj + 4 dl víz).

Amikor téli estéken már a jövő évi ültetéseken gondolkodunk, jó, ha figyelembe vesszük a fenti tudnivalókat, hiszen a jól megválasztott növények társítása sok bosszúságtól kímélheti meg a kertészt.

A poszt Cseperkálóné Mirek Barbara ökológiai szemléletű kertészmérnök, növényorvos azonos című előadása alapján készült.

Képek forrásához katt a fotókra.