MTD_Fejlec_02.jpg

A rengeteg hó és a kemény mínuszok miatt a legtöbb kertben elmaradt a februári metszés, ami kivételesen nem is volt baj. Most viszont ideje bepótolni az elvileg korábban esedékes munkákat, és elvégezni a tavaszi tennivalókat is.

A kerti szezon első szakasza a tisztításról szól, amint rá lehet menni a földre: az ágyásokat kitisztítjuk, megtrágyázzuk, mulcsozzuk, a virágok elfagyott részeit eltávolítjuk. Metszeni valót minden szezonban találunk, így most is akad dolgunk: tavasszal leginkább a bokroknak, cserjéknek és a gyógynövényeknek van szükségük erre, ill. a visszafagyott növények is korrekcióra szorulnak.

650_73_RR1500_B50_0811_07 másolata.jpg

A korai virágzású növényeket, mint az aranyvessző vagy a japánbirs csak az elvirágzás után vágjuk vissza. A tavaszi metszést meghálálják a ciprus- és puszpángsövények, a bogyós termésű fák és bokrok, a frissen ültetett fagyal és a galagonya. Ha ősszel nem tettük meg, a rózsák elszáradt ágait és a hortenziát is most vágjuk vissza. A nyári orgona és a levendula is örülni fog a kurtításnak.

A kerti munkáknál persze nem csak a növények igényire kell figyelni, az sem hátrány, ha a kertész is jól érzi magát közben. A friss levegőn végzett mozgás örömét elronthatja, ha a régi, rozsdás metszőolló feltöri a kezünket, kikészíti az ízületeket.

Szerencsére ma már hatalmas választékból meríthetünk attól függően, mire szeretnénk használni a metszőollót. Egy alapkivitelű, univerzális olló minden kertésznek kell a napi apróságok elvégzéséhez (RA-X), mellyel virágszárat éppúgy el lehet vágni, mint a kötözéshez szükséges spárgát.

650_72_RA-X_B50_0911_02 másolata.jpg

A virágkötő/szüretelő olló hosszú pengéi ilyenkor a tulipán érzékeny szárát vágják el kíméletesen, ősszel pedig a szőlőfürtöket szedhetjük le vele könnyedén.

Egy kerti- és dísznövényekkel teli kert hozzáértést követel és olyan metszőollót, mellyel a vágás mindig tökéletes és könnyed. A régi fém metszőollók helyett érdemes beruházni egy minden kerti vágási munkához ideális példányba. Választhatunk egy alapmodellt (Basic Plus), vagy a kényelmesebb munkavégzést biztosító ollót (Comfort Plus), vagy a legmagasabb igényeket is kielégítő változatot (Premium Plus). A párnázott nyél és a 30°-ban döntött vágófej biztosítja, hogy kezünk nem fárad el az egyébként nem mindig könnyű munkától. Az optimális erőátvitelt az is garantálja, hogy mindenki talál a kezéhez leginkább illeszkedő méretű ollót (S,M,L). Ráadásul ezek a modern ollók már elkoptathatatlan pengékkel készülnek, így az élezésre sincs gondunk.

RA-80 c másolata.jpg

Akinek pedig nagyon sok metszeni valója akad a kertben, legjobb, ha akkumulátoros ollót (LI-ION POWER) használ, így könnyen és gyorsan végezhet a munkával.

650_72_LI-IONPOWER-RR2000_B50_0811_03 másolata.jpg

Az idei tél a bokrok, fák vastagabb ágaiban is kárt tehetett, melyektől jobb megszabadulni. A megfelelő ágvágóval ez sem olyan megerőltető munka már.

Loppers use b másolata.jpg

Sőt, az elérhetetlennek tűnő ágakat látva sem kell kétségbe esni, mert a teleszkóposan állítható nyelek „közelebb hozzák” az ágakat. Nincs szükség létrára, ami különösen jó hír tériszonyos kertészeknek, ill. ha egyenetlen terepen kell dolgoznunk.

650_72_RC-VM_B50_0811_01 másolata.jpg

Most már bízhatunk benne, hogy a tavasz visszavonhatatlanul betört kertjeinkbe, úgyhogy elő a metszőollókkal!

Mindenféle metszéshez a megfelelő olló a WOLF-Garten kínálatában!

WG_Logo_bis-up_to_60mm_4c másolata.jpg