Nem sokat késett, aki idén a mostani hétvégén veszi elő az először a fűnyírót. A falusi tapasztalást is segítségül hívva Szent György napján (április 24.) kellene kezdeni a gyep vágását. Normális évben a gazdák ezen a napon hajtják ki először állataikat, ilyenkor ugyanis már van mit harapni a friss legelőn.

Az ideális nyiró.jpgAz ideális fűnyíró

Kertboltos ismerősöm szerint az ilyen hétvégeken minden fűnyírót el lehet adni. Érdemes azonban jól megfontolni, milyen fűnyírót választunk. Általánosságban elmondható, hogy 200-300 négyzetméterig elegendő a legkisebb, 1-1,6 kW-os, elektromotoros készülék. A nagyobb területen, vagy ahol nem oldható meg egyszerűen az elektromos vezeték csatlakoztatása, ajánlatosabb benzinmotoros gépet vásárolni. A legkisebb benzines szerkezet motorteljesítménye is 2 kW-nál kezdődik, de esetenként a 4 kW-ot is eléri, az önjáró gépekről nem is beszélve. A nagyobb teljesítménytől egyrészt nagyobb vágószélességet, vagyis nagyobb nyírási teljesítményt várhatunk el, de az erősebb motor jobban meg is birkózik a magasra nőtt fűvel.

A társasházi kis gyephez is szükség van fűnyíróra.jpgA társasházi kis gyephez is szükség van fűnyíróra

Az elektromos gép mellett szól a csendesebb működés, emellett nincs kipufogógáz, azonnal üzemkész, és karbantartása legfeljebb a rendszeres tisztításra korlátozódik. Hátrányai közé sorolható az elektromos kábel, amit életveszélyes elvágni, nedves fűben pedig a készülék egyáltalán nem használható.

A választáskor a teljesítményadatokon kívül érdemes a vágásszélességet is figyelni. Egy 32 centiméteres vágásszélességű gép mögött – optimális fordulókat feltételezve – 3,2 kilométert kell gyalogolni, hogy egy 1000 négyzetméteres gyepfelületet sikerüljön levágni. 40 centiméternél a távolság már csak 2,5 kilométer, s a nagyobb kategóriára jellemző 52 centiméternél már „csak” 1,9 kilométer.

A profik tudják mikor kell nyírni.jpg

A gépeket forgalmazók szerint a 40 centiméteres vágószélességű géppel általában nem megerőltető a 700 négyzetméteres gyepfelület ápolása, a nagyobb szélességgel pedig akár már 2000 négyzetmétert is gondozhatunk különösen nagy fáradság nélkül. E fölött már a korszerűbb önjárók ajánlhatók. Ezeknél már nem kell erőlködni a gép tologatásával, hiszen a motor a megfelelő áttételeken és tengelykapcsolón keresztül a kerekeket is meghajtja.

A fűnyírók felső kategóriáját kis traktorra emlékeztető – általában egyfunkciós – gépek jelentik, melyek árcéduláján már hat számjegy szerepel.