- A gyomok folyamatosan próbára teszik a türelmünket (és a derekunkat), de a legtöbb gyomnövényből komposzt készíthető. Csak arra kell figyelnünk, nehogy virágzó gazt keverjünk a komposzthoz, mert a magokról elszaporodik.

- Most már néhány szobanövényt is kivihetünk a szabadba.

- Ha van kerti tavunk, vízi- és mocsári növényeket ültethetünk a lassan már felmelegedő vizébe.

- A virágzó ribiszke és az egres ilyenkor több nedvességet igényel. Óvatosan kell öntözni és mulcsozni - fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal.

- Az egynyári virágok gyönyörűek; májusban elültetjük, néhány hét múlva pedig már teljes pompával virágoznak. A virágágyások megtervezésénél ügyelni kell a növények majdani magasságára, fény- és tápanyagigényére. Néhány igénytelen, napos helyet kedvelő, "csigaálló" nyári virág: borzaskata (Nigella damascata), körömvirág (Calendula officinalis), oroszlánszáj (Atirrhinum majus), pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). A napraforgót (Helianthus) és a rézvirágot (Zinnia) ugyan nagyon szeretik a csigák, de egy kis odafigyeléssel ezet sem kell nélkülöznünk az egynyári virágágyásból.

- Ha növényeinket a megfelelő helyre ültetjük,elősegítjük egészséges fejlődésüket, és a későbbiekben sok munkától szabadulunk meg. A megelőzés rendkívül fontos a gombabetegségek és a kártevők elszaporodása ellen. A vegyes kultúra pl. csökkenti a gombabetegségek kialakulását: ültessünk levendulát a rózsához és a szamócához, de a fokhagyma és a kakukkfű is nagyon hatásos.

Szép napos hétvégét!