Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az idézet Robert Frost amerikai költőtől származik, és valószínűleg igazat kell adnunk neki. Bár jobb lenne, ha a kerítésnek és a kapunak is csak jelképes telekhatár-kijelölő szerepe lenne, ez egyelőre sok helyen csak vágyálomnak tűnik. Kapukról már többször írtunk a blogon, de ne menjünk el szó nélkül a kerítés mellett sem, ha már körbebástyázzuk magunkat.

kerítés kapu szomszed vessző kaktusz

Kapunyitás

"A kapu sokat elmondhat a házigazdáról: tanúsíthatja rendszeretetét vagy árulkodhat hanyagságáról." (Jávor-Küllős-Tátrai: Kis magyar néprajz a rádióban) Ez a mondat ugyan a székelykapuról szól, de bármely kertkapura érvényes lehet. A kapu olyan, mint a portás: az első találkozáskor mély benyomást tesz, rögtön megvan a véleményünk az adott helyről. Így aztán nem mindegy, milyen.

2.jpg

Egyszerű, szinte láthatatlan, mégis szép

Most, hogy a tél elkerülni látszik bennünket, érdemes kicsit körülnézni a portán, lehet-e, kell-e valamit javítani, változtatni, cserélni. Pl. a kaput, amellyel általában keveset foglalkozunk. Ha záródik, az már elég, pedig sokkal többre érdemes.

        

Én szívem szerint csak jelképesen használnék kerítést is, kaput is, de ez nem nagyon kivitelezhető. Pedig milyen jó lenne, ha a kapu csak esztétikai élménynek kellene, nem pedig őrző-védő funkciót látna el.

3.jpg

9.jpg

Igaz, a kettőt lehet ötvözni is.

7.jpg

8.jpg

A régi kaputól sem kell feltétlenül megválnunk, néhány ötlettel könnyen újjá varázsolhatjuk. Egy kis festék, virág vagy némi tisztítás is csodákra képes.

14.jpg

17.jpg

19.jpg

Aki szeret és tud is barkácsolni, lomtalanítás helyett új kertkaput is készíthet megunt vagy tönkrement kerti szerszámokból, régi ajtókból.

13.jpg

12.jpg

18.jpg

Aki pedig olyan szerencsés, hogy kerttulajdonos létére iparművész, kovácsmester, szobrász stb., vagy csak szabadon engedheti a fantáziáját és a pénztárcáját, annak a határ csak a csillagos ég, na meg esetleg a jó ízlés.

5.jpg

11.jpg

Ha már a székelykapuval indítottunk, zárjuk is egy azon gyakori felirattal: "A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség."

A kertnek, a kerítésnek és a lelkünknek kedves kapu megtalálásához további ötletek és források a képekre kattintva és a Kapanyél Pinterest-oldalán.

Kapunyitási pánik

A kapu a kert tükre, ahogy a szem a léleknek az. Szerintünk. Ez az első benyomás, ha kertes házhoz érkezünk, távozáskor pedig az utolsó - így vagy úgy maradandó - élmény. Kivéve, ha anyósunk integet hosszan utánunk. Ennek ellenére úgy tűnik, a kerttulajdonosok a kaput és a kerítést sokszor csak a telekhatár kijelölését és védelmi célokat szolgáló dolognak tartják. Pedig ennél sokkal többre érdemes.

A fagyok elmúltával, meg amikor éppen nem esik semmi az égből, érdemes közelebbről is szemügyre venni a kaput. Egyrészt, hogy nincs-e rajta javítanivaló, pl. jól nyílik, záródik-e, másrészt, hogy tényleg illik-e a kerthez és a házhoz. Lehet, hogy kis módosítással egész más külsőt kap a régi kapu, ahogy itt:

9 fa fémbetéttel.jpg

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek