Stagnáló hazai és növekvő külföldi gabonaárak

Magyarországon még mindig alig mozdultak a hazai gabonaárak. Így aztán a Magro Gabonaindex (MGX) átlaga is csak enyhén növekedett a 23. héten. A világban - ezzel szemben - jelentős változások zajlottak a kukorica-, de különösen a búzapiacon. A további részletekről, illetve a globális változásokról az alábbiakban olvashat. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX-értékekért pedig kattintson ide>>.

Továbbra sem mozdul a Magro.hu fizikai piacán a kukorica ára. Így a termény áfa és szállítási költség nélküli átlagára 40.621 forint lett a múlt héten. Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsdén folytatódott a lassú emelkedés és újabb 1 százalékos drágulást figyelhettünk a júliusi kurzus esetében a 22. héthez képest. A kukorica így 40.800 forinton zárta a hetet. A szeptemberi lejárat ára nem változott, míg a novemberi szintén 1 százalékot erősödött.

Az Európai Bizottság újabb, június eleji becslése szerint a korábban vártnál több, 68,1 millió tonna kukorica terem majd az unióban ebben a gazdasági évben. Ennek ellenére újra drágulni kezdett a kukorica Európában. Párizsban (MATIF/EURONEXT) 2 százalékos emelkedés után 157,5 euró lett a júniusi és 3 százalékos növekedés után 165 euró az augusztusi árfolyam. Ennél kisebb mértékben, de a későbbi lejáratú termények is drágultak.