Magyarországon a gabonatermesztés olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Mindenki egy picit máshogy csinálja, és általában meg vagyunk győződve arról, hogy amit csinálunk, az pontosan úgy a legjobb. De vajon tényleg így van ez? Egy biztos, fejlesztésre, és javulásra mindig szükség lesz, és most erre egy remek lehetőséget biztosít a Magro.hu.Mintegy 2 millió hektáron hozzávetőlegesen 200 ezer gazda és agrárvállalkozás termeszt évről-évre kukoricát vagy búzát Magyarországon. Tapasztalatban nincs hiány, hiszen a szereplők zöme több évtizede végzi ezt a tevékenységet. A friss tudásra azonban igény mutatkozik, vagy kellene, hogy mutatkozzon, mivel jelenleg a hazai mezőgazdasági termelők mintegy 17 százalékának van csak mezőgazdasági végzettsége és évente számos innováció jelenik meg a területen. És az is tény, hogy itthon a termelés

hatékonysága jelentősen elmarad az élen járó országokban tapasztaltaktól.

gabona búzatermesztés kukoricatermesztés konferencia Magro.hu
A sikeres termesztés érdekében szükség van az új technológiák ismeretére – ezt kínálja a résztvevőknek a rendezvénysorozat

 

Mi a megoldás?

Jogos a kérdés, éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy a gabonatermesztéssel kapcsolatos tudás minél nagyobb teret kapjon és eljusson az érintettekhez. Ezért idén – a Magro.hu mezőgazdasági piactér szokásos éves konferenciasorozatán – ez lesz a téma. A Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a két növény teljes termesztési ciklusát fogják bemutatni szakértő partnereik segítségével. Sok olyan hasznos újdonság és információ fog elhangozni az ország 3 különböző pontján, amit eddig a nagyközönség nem ismert.

A konferencia témái:

 • - Hogyan kerüljük el a felesleges csodavárást, azaz milyen termelési maximumot érhetünk el a technológia helyes megválasztásával? 
 • - Melyek azok a hibák, amelyeket tíz gazdából hét elkövet már a talaj előkészítésekor a földmunkák, gépigény, talajoltás, talajbaktériumok, műtrágyázás terén? 
 • - Hogyan válasszunk megfelelő vetőmagot a minőség, a mennyiség és a stressztűrő képesség figyelembe vételével?
 • - Melyek azok a bevált nyugat-európai praktikák a tőszámváltoztatás és sortávolság területén, amelyeket még alig alkalmaznak itthon?
 • - Milyen módon csökkenthető a vegyszerhasználat úgy, hogy az új és legveszélyesebb kihívásoknak is megfeleljen?

- Hogyan tudják a gazdák a talaj tápanyagtartalmát költséghatékonyan feljavítani a 70-es évek szintjére, hogy ne éhezzenek tovább a növényeink? 

- Melyek a legújabb technológiák az új kórokozók és kártevők ellen, valamint a rezisztencia kezelésére? 

 • - Milyen újfajta szántóföldi öntözések vannak, a kukorica öntözése víz- energiatakarékos megoldással, csepegtető öntözéssel?
 • - Milyen pályázatok segítik a fiatal és a nem fiatal gazdákat a közeljövőben, hogyan készülhetnek a gazdák ezekre? 
 • - Hogyan időzítsük a kukorica betakarítását úgy, hogy a szárítási költség ne vigye el a profitot, de még a búza elvetésére is legyen idő? 
 • - Hogyan nyerjünk milliókat csupán csak az értékesítés optimális időzítésével? 

Ezekre a kérdésekre kapnak választ a konferencián résztvevők, és a hasznosítható tudás mellett még értékes nyereményekre is szert tehetnek, több mint fél millió forint értékben.

Kukorica és Búza Konferenciasorozat három helyszínen kerül megrendezésre a következő időpontokban: 

 • 2016. november 24. - Budapest 
 • 2016. december 15. -  Kaposvár 
 • 2017. január 18. - Debrecen

A konferencia részleteiről további információ, valamint jelentkezés az eseményre az alábbi oldalon: http://www.magro.hu/konferencia/ 

A konferencia szakmai partnerei: 

gabona búzatermesztés kukoricatermesztés konferencia Magro.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!