Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vízelvezetés a kertben

Csapadékvizek elvezetése

Miért fontos?
A felszíni vizek elvezetése ugyanolyan lényeges műszaki feladat, mint egy ház alapozási munkái. Amennyiben egy ház alapja nem szakszerűen épül, az egész épület instabillá válik. Szakadhat, repedhet, sőt össze is dőlhet. Elhibázott felszíni vízelvezetési megoldás esetén a pincék vízelöntése, falfelázása, házfalak vizesedése, repedezése, a kert elmocsarasodása, fű- és növénypusztulása okozhat problémát.
 
Miből tevődik össze a felszíni víz?
A csapadékvizek összességéből. Tetőkről, burkolatokról lefolyó, kertre hulló csapadékból, telken kívüli területekről (utak, zöldfelületek) befolyó vizekből. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakember szükséges a tökéletes műszaki megoldáshoz, amivel mentesíteni tudjuk házunkat, telkünket a kellemetlen következményektől.
 
Műszaki megoldások
Első lépésként víztömegszámítást kell végezni a legszélsőségesebb időjárási viszonyokat figyelembe véve (pl. 150 m2-es tető x 50 mm-es eső=7,5 m3 víz). A legcélravezetőbb megoldás földmunkával elvezetni az épülettől a vizet. Ajánlom, hogy már az építkezés megkezdése előtt, a házalap magassági kitűzésénél vegyük figyelembe a terepszinteket. Használjuk kertünk zöldterületének szikkasztó képességét is.
 
Mitől függ a hatékonysága?
- a zöldterület nagyságától, magassági szintjétől
- talajszerkezettől: homok, középkötött, kötött, márga, vízzáró agyag, sziklás, köves
 
Mélyebben fekvő „vízgyűjtő” zöldterületeken vizes talajt kedvelő növényeket ültessünk, pl. fűzfákat. Télen, az átfagyott talaj esetében csak minimálisan üzemel ez a megoldás, de erre is van alternatíva. Az összegyűjtött csapadékvizet lehetőleg mechanikus, szikkasztási megoldásokkal vezessük el. Lényeges szempont, hogy a háztól minél messzebb és lehetőleg a legmélyebb területen szikkasszunk. Azon területeket, ahol rendszeres a vízmosás, kavicsterítéssel vagy kőszórással védjük. Sok helyen a vízgyűjtő aknákba, tartályokba vezetik a csapadékvizet, és átemelő szivattyúkkal távolítják el. Ez nagyon drága, kockázatos megoldás, és még mindig ott a probléma, hova vezessék a kitermelt vizet. Mindig válasszuk a legegyszerűbb megoldást az adottságokhoz képest.
 
Bálint Károly kertépítő
 
Ugyanebben a témában másik szakértő blogírónk, Megyeri Szabolcs is elmondja a véleményét: 

Kertépítés

Ha valaki most kapna kedvet ahhoz, hogy ki- vagy átalakítsa a kertjét, íme néhány jó tanács:

 

 

Tavasz Angliában

Az alábbi képeket egy kedves olvasónk, Veronika küldte Oxfordból. Az ottani klímának köszönhetően egyszerre nyílik a hóvirág, a nárcisz, a jácint és a tulipán. Ez utóbbi a komposztban érzi a legjobban magát, ahogy erről az egyik fotó is tanúskodik. A házon belül a konyhaablakban virító primula, nárcisz, ciklámen és fürtös gyöngyike gondoskodik a tavaszi hangulatról.

Végre itt a snidlingszezon!

Ehhez a nem túl bonyolult növényhez remekül passzol a következő igen egyszerűen elkészíthető finomság.

Akinek a snidlinges vajas kenyéren egy hangyányit túlmutat a főzőtudománya, az bátran próbálkozhat a következő recepttel:

Snidlinges háromszögek 

Hozzávalók:

Tészta 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tojás

2 dl tej

10 dkg olvasztott vaj

1 kiskanál cukor

1 kiskanál só

 

Krém

25 dkg túró

5 dkg olvasztott vaj

snidling minden mennyiségben

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg reszelt  füstölt sajt

csipet só

bors

 

A cukrot és az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kanál liszttel elkeverjük. A maradék lisztbe beletesszük a tojást és a sót. A megkelt élesztőt hozzáöntjük, majd a maradék tejjel és az olvasztott vajjal alaposan kidolgozzuk. A tésztából 2 cipót készítünk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk és megkenjük az elkészített krémmel (a hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni). Ezután feltekerjük, óvatosan megnyomogatva lelapítjuk a tetejét, majd háromszög alakúra vágjuk. Zsírozott tepsiben kb. fél órát pihentetjük. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és 180 °C-on addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz (kb. 40 perc).

Jó étvágyat!

Medvehagyma

Talán 3 éve lehetett, hogy a piacon meglepetten láttam: gyöngyviráglevelet árulnak! Aztán a néni felvilágosított, hogy az medvehagyma, és rábeszélt, hogy vegyek egy csomaggal, mert nagyon finom és egészséges. Igaza volt. Azóta alig várom a március közepét-végét, amikor rövid ideig kapható ez a zöld finomság.

Magyarországon tömegesen a Mecsekben terem, legkorábban Orfű környékén, ahol külön Medvehagyma Fesztivált is rendeznek (idén ápr. 15-17-ig). Egyébként gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében találjuk meg. Levele nagyon hasonlít a májusi gyöngyvirágéra (én is annak néztem), ezért nagyon kell vigyázni, ha magunk gyűjtjük, mert ez utóbbi rendkívül mérgező! Ha biztosra akarunk menni, dörzsöljük meg vagy tépjük el a levelet: ha fokhagymaszagú, akkor nem gyöngyvirág.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek