Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Régi népélet naptára

régi népélet naptára fokhagyma káposzta fecske tavasz

Március - Böjtmás hava

12. hét:

- március 21. (Benedek): A göcsejiek szerint Benedek engedi ki zsákjából a szárnyas bogarakat. A néphit úgy tartja, a Benedek napján duggatott fokhagyma elűzi a boszorkányt.

- március 24. (Gábor): A tavasz negyedik napján a kertekben megélénkül az élet: a káposzta és a káposztafélék vetését e napon végezték. Szlavóniában úgy tartják, ha távolabb esik a gazda földje, vigyázni kell, hogy útközben ne találkozzon kakassal, mert a káposzta helyett repce nő majd.

- március 25. (Gyümölcsoltó Boldogasszony): Jézus fogantatásának ünnepe a fák oltásának, szemzésének napja. Ekkor lehet palántát ültetni, a fákat tisztogatni. Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra hazahajtja a vándormadarakat.

Az e naphoz kapcsolódó időjárási megfigyelések: ha rossz idő van, rossz tavasz, ha derült az idő, bő termés várható.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez!

Fokhagymát az ablakba!

Akinek kertje van, már nyilván elültette az őszi fokhagymát, mert egy mondás szerint a jó kertész Imre napig, november 5-ig ezt mindenképpen befejezi. Viszont annak sem kell lemondani az élvezetről, aki csak egy kis erkélyen, teraszon "gazdálkodik", mert fokhagymának mindenképpen lennie kell, ha másért nem, hogy a vámpírokat elűzze.

Ha hinni lehet az időjósoknak, ünnepi hétvége ide vagy oda, a programjainkat jó, ha szombat első felére tervezzük. Délutántól már lehűlést, záporokat és viharos szelet ígérnek. Aki mégis úgy látja, az ő kertjét elkerüli a baj, tegyen-vegyen nyugodtan.

"Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

A néphagyomány szerint a december 13-ra eső nap a gonosz elleni védekezés jegyében telik el: nem szabad kölcsönadni, vagy -venni és tilos a házimunka is. Az ajtóba, ablakokba fokhagymafüzért raktak, hogy elűzze az ártó szellemeket, boszorkányokat.

fokhagymakoszoru.jpg

Régi népélet naptára

2012 dec_1.JPG

December - Karácsony hava

50. hét:

- december 13. (Luca): "Szent Lucának híres napja, a napot rövidre szabja." A Gergely-naptár életbe lépése előtt Luca napjára esett a napforduló. Ilyenkor volt a leghosszabb az éjszaka, a legrövidebb a nappal.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek