Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tulipán története

A tulipán a tavasz egyik hírnöke, a magyar népművészetben kiemelt helyet foglalt el, gondoljunk csak a tulipános ládára. Éppen ezért sokan azt hiszik, hogy a tulipán igazi magyar növény, de ez nem igaz. Ázsiában őshonos, és török közvetítéssel került Európába. Nyelvemlékeinkben is csupán az 1640-es években fordul elő először. A 16. században egész Európában divatba jött a kertészkedés, az emberek messze földről hozatták a ritkább virágfajokat, és egy-egy különlegességért kisebb vagyonokat fizettek. Ugyanez történt Magyarországon is, gyűjtötték a ritka virágokat és gyógyító füveket. Nemesi családok megrendelték a külföldön megjelent füveskönyveket, de sok magyar is írt könyvet a növényvilágról, pl. Batthyány Boldizsár a hazai gombákat festeti meg, Nádasdy Tamás magyar orvosa a gyógyító füveket és virágokat mutatja be. A 16. században egymás után jelentek meg a füveskönyvek és a kertről szóló munkák. A világhírű botanikus, Carolus Clusius (1526-1609) is hazánkba érkezett, és az ő munkásságának köszönhetjük, hogy több külföldi tudós is kezdett érdeklődni Magyarország növényvilága iránt. Neki tulajdonítják a tulipán európai elterjesztését. Azt viszont kevesen tudják, hogy ő Magyarországon találkozott először tulipánokkal.

Tulipán Clusius egyik metszetén

Április elején időszerű nagy kedvencem, a mángold vetése. A répafélék családjába tartozik, levele a cukorrépáéhoz hasonló, de jóval nagyobb. Gyökérzete gumós, de lombjához képest jelentéktelen. Levele jelentős mennyiségű A- és C-vitamint tartalmaz. Magját ilyentájt jól megmunkált, trágyázott talajba, 40-50 cm-es sortávolságra vetem. 3 cm-es mély árkot húzok, és a magokat 4-5 cm-re teszem egymástól. A magok felett az árkot földdel befedem és tömörítem.

Régi népélet naptára

A "Régi népélet naptára" szerint, ha Vilmos napján esik az eső, szűk lesz az esztendő.

Szent György (Aprilis) Hava.

2-0 Legnagyobb foglalatosságot kiván a’ Kert ebben a’ hónapban; azért is míg a’ hó leve bent van a’ főldben, a Saláta vetés, borsó rakás, Paprika, és Zeller, veres répa, káposzta, kel, karalább, és kártifiól vetés ezen Hónap elején túl nem haladhat: de ha lehet, Józsefnap körűl legjobb vetni. Hogy ezen plánták addig megis erősödjenek, míg az erősebb melegek a’ bolhát el nem szaporítják: palánta mag alá a’ trágyázott főld nem jó: mert bolhát nevel; az erdei gyep, vagy parlag föld legjobb: azért ezt jókor meg kell hozatni szekérrel.

 

3-0 A’ magnak való Káposztator’sákat, és győkereket, szegfüvet, Auriculát, Violát, és Tubarózsát, Rosmarint, ’s a’ t. ha már a’ dértől nem lehet félni ezen Hónap közepén legfelebbis kiültetni szokás.


14. Kukoritzát, Dinnyét, és Ugorkát ezen Hónapban szükség vetni, vagy rakni, és ha az idő jó, nem kel nekik Szent György napjátis megvárni egészen: sijetni mindazáltal velek nem tanátsos.

 

A’ melly Gazdaszszonynak Szent György napkor illyen renden van a’ Háza: megérdemli hogy a’ Férje szeresse és betsülje.

Kedvelt növény ez az elsők között virágzó, lombhullató cserje. Élénksárga virágaival üdítő színfoltja kertünknek. Sokan aranyesőnek mondják, de az egy másik növény, amelynek virágai májusban és júniusban nyílnak fürtökben. Az aranyvesszőnek nagyon sok fajtája létezik: a virágok nagysága, sűrűsége, színárnyalata különbözteti meg őket, sőt 60 cm-re növő törpeváltozata, valamint sárga levelű fajtája is van, amely lombjával díszít a vegetációs időszakban.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek