Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végre kertészkedtünk!

Hosszú idő után végre eljutottunk a Nagymamához, és kivételesen az időjárás is kegyes volt hozzánk, úgyhogy szinte az egész napot a kertben töltöttük. Először is körbenéztünk, hogyan éledezik a kert: nyílnak a nárciszok, bimbóznak a jácintok, és lassan a tulipánok is előbukkannak a zöldellő levelek közül.

A nárcisz

A népnyelvben húsvétvirágnak is nevezett nárcisz méltán népszerű a tavaszi kerti virágok sorában.

A nárcisz nemzetség igen sokszínű és alakgazdag. A boltok polcain ma már inkább fajtákkal találkozunk, amelyeket az Angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) a virág, vagyis a két lepelkör alapján 12 csoportba, ún. divízióba sorolt (bókoló nárcisz, trombita nárcisz, nagykoronájú nárcisz, kiskoronájú nárcisz, tömött virágú, jonquilla nárcisz, tazetta, poëticus nárcisz, harangvirágú, vad nárcisz, hasadt koronájú nárcisz és az egyéb fajták, amelyek nem sorolhatók be ezekbe a kategóriákba). A legismertebbek és leggyakoribbak a nagykoronájú és a kiskoronájú nárciszok, de különlegességek is helyet kapnak, mint a tazetta vagy a hasadt koronájú nárciszok.

A virágzási idő szempontjából a nagykoronájú sárga nárciszok a legkorábbiak, míg a ún. poëticus nárciszok a legkésőbbiek. Időjárástól függően márciustól akár májusig is díszíthetik kertjeinket.

'Actaea'

 

'Cheerfulness'

 

'White Lion'

 

'Yellow Cheerfulness'

 

Ennek a virágnak a születését két történet is magyarázza.

Nicolas-Bernard Lépicié festménye (1771)

Márciusi vetnivalók

A tavaszi kerti munka ideje a talaj felszáradása után jön el, mert a nedves talajt jobb, ha nem tapossuk össze. A növények a laza talajban gyorsabban fejlődnek, és így behozzák a lemaradást. A magok gyorsan csíráznak és jól kelnek, mert élő talajrétegbe kerülnek, amely nem keményedik meg. Ha a kialakított vetőágyakat ősszel mélyen felástuk, most elég csak felkaparni és finoman elgereblyézni.

Az időjárástól függően március közepe-vége felé vetem el a brokkolit, a pasztinákot, a feketegyökeret és a póréhagymát.

Zsázsacsíra

A zsázsát eddig csak kis növényke formájában ismertem, úgy szeretem is. Most kipróbáltam a csíraváltozatot, mely ugyan nem aratott nálam akkora sikert, mint az eddigiek, de azért megosztom veletek, hátha másnak bejön.

Hirdetés

Közösség

Szeretjük

Kapanyel.png
szineslogo.png

Szakértőink

Kérdésekkel, problémákkal fordulhattok közvetlenül szakértőinkhez:
Bálint Károly Czauner Péter
kertépítő kertészmérnök
Vagy észrevételeiteket, kérdéseiteket megoszthatjátok velünk is:

Hirdetés

Utolsó kommentek

Könyvajánló

Feedek